12 Şubat 2018 Pazartesi

Siyah Orkide

Kitap Adı: Siyah Orkide
Özgün Adı: Black Orchid
Kitap Yazarı: Neil Gaiman 
Çeviren: Ezgi Keskinsoy

Yayınevi: İthaki
Sayfa Sayısı: 176
Baskı Yılı: 2018

Siyah Orkide, hayatımda okuduğum en ilginç çizgiromandı sanırım. Bu çizgiromanı gerçekten bu kelimeler tanımlayabilir ancak. Enteresan. Sıradışı. Garip.

Oldukça eski bir esermiş aslında Siyah Orkide. İlk kez 1988'de üç kısım halinde çizgiroman dükkanlarında boy gösterdiği söyleniyor önsözünde. Bu arada oldukça güzel de bir önsöz var başlangıcında, Mikal Gilmora tarafından kaleme alınmış.



Konusunu gerçekten nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Mitoloji var. Polisiye var. Standart çizgiromanlara başkaldırı var. Hatta bir ara işin içine Batman bile giriyor! Şimdi siz söyleyin bana, böyle bir çizgiromanın konusunu nasıl açıklayabilirim? :D Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim, okurken Gaiman'ın o kendine has tarzını, tüyler ürpertici havasını çok açıkça hissettim.

Ayrıca çizimlere bayıldım. Yani, gerçekten bayıldım! Özellikle pastel tonlarda olanlar... İnanılmazdı! Hepsini al tablo diye duvarlara as yani :D Çizgiromanın sonunda Gaiman'ın orijinal notları, eskizleri falan da var. İthaki gerçekten sağlam bir çalışma çıkarmış ortaya.

Diyeceğim o ki, farklı bir şeyler okumak istiyorsanız; okurken biraz beynim yansın çizimleri incelerken de ağzımın suları aksın falan diyorsanız mutlaka bir şans vermelisiniz Siyah Orkide'ye! :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Enteresandı :D

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Neler olduğunu anlamaya çalışmak biraz yavaşlatıyor olabilir. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Olmuş :D

Güzel kapak (%5): 3/5
İçerideki çizimler daha güzel bence :D

Final puanı: 3,65

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder