9 Aralık 2017 Cumartesi

Illuminae (The Illuminae Files, #1)

Kitap Adı: Illuminae
Özgün Adı: Illuminae
Kitap Yazarı: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Çeviren: Sevinç Seyla Tezcan

Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 599
Baskı Yılı: 2017

"Illuminae'nin kapağını açıp şöyle bir baktığınız an sıradan bir romanla karşı karşıya olmadığınızı anlıyorsunuz."

Illuminae gerçekten hayatınız boyunca okumadığınız ve bundan sonra da okuyamayacağınız kadar farklı bir kitap. Kitaptaki olayları size anlatan biri yok. Çünkü bu aslında bir kitap da değil :D Bu, üzerinde de yazdığı gibi bir "dosya" aslında. 

Kerenza Savaşı olarak bilinen olayı mailler, yazışmalar, ses kayıt deşifreleri, kamera görüntülerinin yazılı dökümleri gibi bir çok evrak üzerinden okuyarak anlıyoruz. 2575 yılında Kerenza isimli bir gezegende uzayın hakimiyetini elinde tutan iki dev şirket arasında bir savaş başlıyor. Şirketlerden biri bu gezegende bulunan herminyum denen bir madeni yasadışı olarak çıkardığı için diğer şirket gezegeni istila ediyor. Bu olay sonucunda da Kady ve Ezra'nın da içinde bulunduğu binlerce insan 4 uzay gemisiyle gezegenden tahliye ediliyor. Fakat savaş burada bitmiyor tabii, uzayda devam eden bir kovalamacaya dönüşüyor.


Konusu zaten güzel, ben uzay kurgusu okumayı ço severim. Üstelik bir yerden sonra hikayaye bir de yapay zeka dahil oluyor. Kendisi AIDAN. Epey enteresan bir "kişiliğe" sahip :D Ama bu kitabın esas olayı formatı. Düşünsenize, koskoca bir kurguyu sadece evraklar üzerinden anlatmak kimin aklına gelirdi? Bir insan bu kadar detaylı bir şeyi nasıl hayal edebilir, nasıl yazabilir? Kaufman ve Kristoff ikilisi roman türünü çok farklı bir yere taşımış kesinlikle. 

Çok konuşuldu, çıktığı anda büyük bir ilgiyle karşılandı zaten Illuminae. Çok ilginç de bir son yaptığı için ikinci kitabını merakla bekliyorum. Bu seriyi bu muazzam baskılarıyla kitaplığıma eklemek için çok heyecanlıyım gerçekten. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Bu kategoriye tam puan vermezsem taş olurum :D

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Son 100 sayfada falan tempo arşa çıktı gerçekten :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Takıldığım bazı yerler olduğu için 1 puan kırıyorum burada. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Eh zaten Illuminae :D

Güzel kapak (%5): 5/5
Şeffaf şömiz sevdiğimi hep söylüyorum ama bu çok başka bir boyut :D 

Final puanı: 4,95

2 yorum:

  1. Nasıl merak ettirdin şimdi beni, gideyim bakayım hangi siteden alayım karar vereyim bari. :D

    YanıtlaSil
  2. Yorumunu bekliyordum hemen siparişi veriyorum. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil