16 Aralık 2017 Cumartesi

Öncü Kadınlar

Kitap Adı: Öncü Kadınlar
Özgün Adı: Sally Heatcote: Suffragette
Kitap Yazarı: Mary & Bryan Talbot 
Çeviren: Damla Kellecioğlu

Yayınevi: Desen
Sayfa Sayısı: 192
Baskı Yılı: 2017

"Yükselen feminist edebiyatı" olarak nitelendirdiğim okuma tecrübelerime yeni bir kitap daha ekledim. Bu kez bir çizgiroman hem de! Öncü Kadınlar, Türkiye'de bu konuda yayımlanmış ilk grafik romanlardan biri olma özelliğiyle de ayrı bir yere sahip. Böyle hikayelerin bu formatlarda basılmasından dolayı çok memnun olduğumu daha önce de söylemiştim.

Bu kez 20. yüzyılın başlarında Britanya'da kadınların oy verme hakkı kazanması için verilen mücadeleyi okuyoruz. Düşünsenize, daha 100 yıl bile olmamış fakat bir zamanlar toplumun yarısını oluşturan kadınların devlet nezdinde söz hakkı yoktu. Onlar oy kullanamaz, kendilerini yönetecek insanları seçemez, parlementolarda koltuk sahibi olamazlardı.

Bu kitap Emmeline Pankhurt önderliğinde başlayan birtakım eylemleri konu alıyor aslında aslında. Kendilerine Süfrajet adı verilen bir grup kadın, kadınlara da oy hakkı verilmesi için mücadele ediyor. Suffrage kelime anlamı olarak "oy hakkı" demek olsa da sonundaki -ette eki küçük, minik gibi anlamlara geliyormuş. Oy hakkı isteyen bu kadınları aşağılama anlamında üretilmiş olsa da grup bu kelimeyi benimsemiş.


Bugün de zaten İngiltere kaynaklı olarak başlayan ve daha sonra yavaş yavaş Avrupa ülkelerine yayılan kadın hakları hareketi olarak biliniyor Süfrajet. Biz olayları Sally Heatcote isimli bir genç kadının gözünden görüyoruz ama kendisi gerçek biri değil, yazar tarafından oluşturulmuş bir karakter anladığım kadarıyla. Bu uğurda direnen kadınların tartaklanmasını, aşağılanmasını görüyor. Hatta kendi de bu uğurda hapse atılıyor.

Gerçekten güzel bir çizgiroman olmuş. Ben Süfrajet hareketini daha önce hiç duymamıştım. Yazarlar çizgiromanın sonuna yaşanan olaylarla ilgili daha detaylı açıklamalar ve kronolojik bilgiler de eklemiş. 2015'de Madrid Kitapçılar Birliği'nden "Yılın En İyi Grafik Romanı" ödülünü de almış. Ben de öneriyorum tabii ki, okumanızı tavsiye ederim!

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Çizgiroman zaten :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 0/5
Maalesef olmamış bu :D

Güzel kapak (%5): 4/5
Kapağı ilgi çekici bence. 

Final puanı: 4,1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder