20 Nisan 2016 Çarşamba

Oyun Ustası (The Mortality Doctrine, #1)

Kitap Adı: Oyun Ustası
Özgün Adı: The Eye of Minds
Kitap Yazarı: James Dashner
Çeviren: Selim Yeniçeri
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 304
Baskı Yılı: 2016

Oyun Ustası'nı dün bitirdim ve rahatlıkla beğendiğimi söyleyebilirim. Ama öyle favorilerimden de olmadı nedense. Kendi kulvarındaki Başlat ile ya da Erebos ile kıyaslanınca bir tık gerideydi benim için. 

Okurken şunu fark ettim ki ben sanal gerçeklikle ilgili bir şeyler okumaktan çok keyif alıyorum. Hayatında hiç çevrimiçi oyun bile oynamamış biri için garip değil mi? :D Ama sanal gerçeklik başka bir şey ve epey ilgimi çekiyor :D

Konudan biraz bahsedeyim. Sanal Ağ dedikleri bir sanal gerçeklik oyunu var. Bu oyuna girmek için tabut gibi bir kutu kullanılıyor. O kutuya girince dokunaçlar kablolar falan vücudunuzla etkileşime geçiyor oyunda yaşayacağınız her türlü deneyimi gerçekçi kılabilmek için. O kadar ki, her türlü kıyafet bu gerçekliği bozduğundan, tabuta çıplak giriyorlar. Tabutun içindeki bir tür sıvı oyun boyunca oyuncuyu besliyor, çünkü bazen saatlerce oyunda kalıyorlar.


İşte bu oyunda Michael, genelde arkadaşları Bryson ve Sarah ile takılıyor. Bir gün Michael'in kapısını oyunun güvenlik birimi çalıyor ve ona bir görev veriyor. Kaine adında bir oyuncu insanları oyuna hapsederek onları tehdit ediyor, hem oyun hem de gerçek dünya için tehlike arz ediyor. Michael ve arkadaşları da oyunun içinde Kaine'in peşine düşüyor.

Kitap oldukça kolay okunuyor. Klasik Pegasus kitabı; sayfalar kalın, punto büyük. Dolayısıyla bir oturuşta rahatlıkla bitirilebilecek kitaplardan. Konu itibariyle de oldukça ilgi çekiciydi benim için. Bu bir seri olduğu için bu kitabın başlangıç kitabı olduğu da belli oluyordu bence. Öyle bir giriş yaptı, olayları karıştırdı ve bitti :D

Kitabı beğendim ama ikinci kitabı çıksın diye gün sayacağım kadar bayıldım da diyemiyorum. Ama öneririm, Erebos'u ve Başlat'ı sevdiyseniz bunu da sevmeniz yüksek ihtimal.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Oyunun içinde bulunan canlılar falan açısından özgün bir kurguydu. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Dediğim gibi tek oturuşluk kitap :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 3/5
Çeviri ve baskı güzeldi.

Orijinal isim (%10): 0/5
Ne kitabın ne de serinin adı doğru :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Kapağı sevmedim ya, yansıtan bir yüzeyi var ve fotoğraf çekilmiyor :D

Final puanı: 3,95

3 yorum:

  1. Hic seri halinde kitap okumadim. Bi ali ulvi kurucunun hayatini okumustum. Boyle sanal bilim kurgu falan okumadim

    YanıtlaSil
  2. Hic seri halinde kitap okumadim. Bi ali ulvi kurucunun hayatini okumustum. Boyle sanal bilim kurgu falan okumadim

    YanıtlaSil
  3. Yazdığın kadarıyla konunun çalıntı olduğuna inanıyorum şu şekilde labirent serisini gayet severek okudum ama bu kitabın konusu sword art online isimli animeden büyük ihtimalle çalıntı çünkü izlersen neredeyse aynı olaylar oluyor .

    YanıtlaSil