29 Mart 2016 Salı

Babil Taşı Görünmez Kütüphane (The Invisible Library, #1)

Kitap Adı: Babil Taşı Görünmez Kütüphane
Özgün Adı: The Invisible Library
Kitap Yazarı: Genevieve Cogman
Çeviren: Müge Atalay Bayyurt
Yayınevi: Timaş
Sayfa Sayısı: 377
Baskı Yılı: 2016

Bu kitabı Timaş'ın postunda görmüştüm ve o zaman ilgimi çekti. Hemen İdil'e mesaj attım bu kitabı gönderir misin diye :D O da sağolsun hemen 5 dakika içinde kargoya verdi :D UPS'in de harikalarıyla Cuma günü saat 14:30 civarı verilen kargo Cumartesi saat 11:30 gibi elime ulaştı :D Ben de hemen başladım. Kendisine ve Timaş Yayın Grubu'na teşekkür ediyorum.

İşin içinde bir kütüphane olması benim için çok ilgi çekici. Kitap da genel olarak güzeldi. Favorilerime girecek kadar güzel değildi ama güzeldi.

Konuyu şöyle anlatabilirim herhalde: Çok boyutlu bir dünyadayız, paralele evrenler falan. Bir de boyutlardan bağımsız bir Gerçek Kütüphane var. Bu kütüphane her boyuttaki nadir kitapları toplayıp kendi bünyesinde koruyor. Böylece bir boyutta ilgili kitap kaybolacak olursa onlara bir kopyasını verip kitabın tamamen yok olmasını engelliyorlar. Bu Kütüphane'ye mühürle bağlanmış, kitap avcısı falan gibi insanlar var. Üstelerinden gelen emirlerle göreve çıkıp bu kitapları topluyorlar.

İşte biz de Kütüphaneci Irene ve ona öğrenci olarak verilmiş aday Kai'nin alternatif Londra'lardan birindeki Grimm Masalları kitabını aramasını okuyoruz. 



Kitapla ilgili en sevdiğim nokta kesinlikle Lisan meselesi oldu. Bu konunun benzeriyle daha önce Yerdeniz Büyücüsü'nde de karşılaşmıştım. Büyülü dünyaları anlatan diğer kitaplarda da olduğunu tahmin ediyorum. Bu kitapta Lisan Kütüphanecilere özel. Kadim dil gibi bir şey diyebiliriz. Bu dilde konuşma becerisine sahipseniz istediğiniz her şeye hükmedebilirsiniz. Varlıkların gerçek isimlerini bilince onlara hükmetme şeklinde vardı Yerdeniz'de de. 

Lisanla ilgili şöyle bir şey de var ki bunu da çok sevdim: Verdiğiniz emrin tam olarak yerine gelmesi için onu açık ve net bir şekilde söylemelisiniz. Çünkü belli bir mesafedeki her şey lisana tepki veriyor. Yani bir odada yalnızca "Açıl!" emrini verirseniz o odada açılabilecek her şey açılır. "Mavi kulplu dolap kapağı, açıl!" gibi oldukça spesifik emirler vermeniz gerekiyor. Çok sevdim ya! :D

Dediğim gibi favorilerimde değil ama güzel bir kitaptı, önerebilirim. Seriye devam edeceğimi kesin olarak söyleyemem :D Timaş'ın artık bize hitap eden kitaplar çıkarmaya başlaması da oldukça güzel. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Normal bir sürükleyicilikteydi benim için.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Yazım hataları gördüm. 

Orijinal isim (%10): 4/5
Babil Taşı nereden çıkmış bilmiyorum :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı güzel, dikkat çekici.

Final puanı: 4

5 yorum:

  1. Anlattığın kadarıyla çok ilginç geldi. Orijinal bir konuya benziyor. Bir de ben mi mesaj atsam İdil adlı kişiye :P
    Şaka bir yana bu sıralar o kadar çok okumak istediğim kitap çıktı ki yetişemiyorum bir de vizeler geliyor >.<

    YanıtlaSil
  2. konu oldukça ilgimi çekti..

    YanıtlaSil
  3. Guzele benziyor.Bu tür kitap sevenler için Miras Üclemesi(aslında 4 kitap)var tavsiye ederim cok hosuma gitti

    YanıtlaSil
  4. daha güzellerini okudum hikaye farklı ama daha akıcı anlatılabilirmiş muhtemelen yazarın ilk kitabı olduğu için lisan meselesi eragon da da vardı

    YanıtlaSil