25 Aralık 2015 Cuma

Çocukluğun Sonu

Teleskoplar uzayı gözleyedursun, belki de şu an birileri Dünya'ya mikroskopla bakmakta. 

Kitap Adı: Çocukluğun Sonu
Özgün Adı: Childhood's End
Kitabın Yazarı: Arthur C. Clarke
Çeviren: Ekin Odabaş
Yayınevi: İthaki
Sayfa Sayısı: 252
Baskı Yılı: 2015


Çocukluğun Sonu, İthaki'nin enfes kapaklarla yeniden bastığı bilimkurgu klasiklerinden biri. Bu klasik bilimkurguları hep okumak istiyorum. Ama çok fazlalar ve nedense biraz ağır duruyorlar. 

Bu kitapta da bir ağırlık hissettim ama sebebini bulamıyorum. Dil olarak gayet düzgün, anlaşılır bir çevirisi var. Okuma hızı olarak baktığımda da hiçbir azalma olmadı. Sanırım akıcılıkta bir tık bir şeyler var. Ama o da değil tam olarak :D 

Konuyu tam olarak anlatamayacağım çünkü konu öyle kolayca özetlenebilecek bir şey değil. İnsanoğlu çok ilerliyor ve neredeyse yıldızlararası seyahat edebilecek düzeye geliyor. İşte tam bu zamanda dünyanın çok farklı yerinde, büyük kentlerin semasına devasa uzay gemileri geliyor ve öyle havada asılı durmaya başlıyor. Ve dünyadaki bütün savaşları durduruyorlar, kıtlık yok, fakirlik yok, hatta bir süre sonra o kadar ilerliyorlar ki tüm ülkelerin sınırları kaldırılıp bir dünya devleti bile kuruluyor.

İnsanlar bu uzaylılara "Hükümdarlar" diyor. Peki neden geliyorlar? Hükümdarlardan biri şöyle diyor:


"Uzaya meydan okumanız, karıncaların Dünya'nın bütün çöllerindeki her bir kum tanesini isimlendirip sınıflandırmaya çalışmasından farksız. Gezegenler bir gün hükmedebilirsiniz. Ama yıldızlar insanlara göre değil."


Böyle işte, başlangıçta kitaba alışamadım pek. Çünkü bizim sıklıkla okuduğumuz yeni nesil bilimkurgulara çok benzemiyor. E zaten Arthur Clarke yani! :D Ama sonlara doğru, son 40-45 sayfada kitap bayağı iyi oldu. en beğendiğim kısmı sonuydu zaten.

Bu sabah oturup dizisini de izledim. Yeni başladı. Sanırım 3 bölüm var şu an. İlk bölümünü izledim. (Bu arada 80 dakikalık dizi ne demek?! :D) Diziyi o kadar değiştirmişler ki anlatamam. Ortak yapım olduğunu gösteren sadece Hükümdarlar (dizide Efendiler diyorlar) vardı herhalde :D Ayrıca kitabın %90'ını falan ilk bölümde işlediler zaten. Nasıl devam edecekler çok merak ediyorum :D Dizide Under the Dome'dan bildiğimiz Mike Vogel uydurma baş karakter olarak oynuyor :D 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Konu güzeldi. Kitabın adının niye Çocukluğun Sonu olduğunu ancak son sayfalarda anlayabiliyoruz ama orası da çok güzeldi.  

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Dediğim gibi burada tam olarak çözemediğim bir şeyler vardı :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Çok iyiydi.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Orijinal isim!

Güzel kapak (%5): 5/5 
Ya şimdi baktım da, kapak hikayeyi o kadar güzel tasvir etmiş ki! 

Final puanı: 4,2

2 yorum:

  1. Güzel yorum olmuş. Filim sonları baya ürkütücü aynı zamanda ufuk açıcıydı. Yani şimdi film 3 bölümle bitmedimi? Konunun devamı mı var?

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorum olmuş. Filim sonları baya ürkütücü aynı zamanda ufuk açıcıydı. Yani şimdi film 3 bölümle bitmedimi? Konunun devamı mı var?

    YanıtlaSil