20 Aralık 2015 Pazar

Kül (Destined, #1)

Destiny is calling. Will you fight for yours?

Kitap Adı: Kül
Özgün Adı: Ash 
Kitabın Yazarı: Shani Petroff  & Darci Manley
Çeviren: Tuba Özkat
Yayınevi: Novella Dinamik
Sayfa Sayısı: 464
Baskı Yılı: 2015


Öncelikle şunu söylemeliyim. Evet renklere bağlı kast çok orijinal bir fikir değil. Daha önce böyle sınıflandırmalı kitapları okuduk. Ama bu o kadar güzel ayrıntılarla desteklenmiş ki kitabı epey beğendim. 

Özellikle kader olayını çok beğendim ya. Şöyle ki, toplumda bir olay olmuş. Bunu gerçekten "Olay" diye anıyorlar. Bir adam kaderini kabul etmemiş ve yalnızca bir kapıyı kapatması gerekirken kapatmamış. Onun yüzünden dünyada milyarlarca insan ölmüş. İşte o yüzden hemen ardından bu kader sistemi tasarlanmış.

Her bebek doğduğunda, ilk bir saat içinde, kader uzmanları tarafından rengi ve kaderi belirleniyor. En yüksekten en düşüğe renkler şöyle: Mor, Kırmızı, Yeşil, Sarı, Kahverengi, Barut rengi ve Kül rengi. Belirlenen kaderinizi herhangi bir şey olabilir. Bazı kaderlerde zaman etiketi damgası var, bazılarında yok. 

Örneğin kitabın ilk sahnesinde bir kızın kaderi saat 14.03'te bir yoldan karşıya geçmek. Sadece bu. Karşıdan karşıya geçmek. Zaman damgası olmayanların işi daha zor. Örneğin bir başkasının kaderi su vermek. Ama bir zaman damgası olmadığı için bütün hayatı boyunca susayan insanlara su yetiştirmek için koşuşturup duruyor. 

Bir de kaderi olmayanlar var: Renksizler. Doğrusu burada biraz kafa karışıklığı yaşadım, çünkü bazen Kül bazen renksiz diyorlar. Ama anladığım kadarıyla Renksizler Küller'in içinde onlardan da altta bir grup. Onlar için kader tayin edilmiyorlar. O yüzden hayatları boyunca hiçbir şey yapmalarına izin verilmiyor. Boş boş geziyorlar öyle :D Bir de bir renksiz dünyaya getirdikleri için aileleri devlete vergi ödemek zorunda bırakılıyor.

Kaderiniz ne olursa olsun asla reddedemezsiniz. Bırakın bunu fiile dökmeyi, bunun hakkında konuşmak bile büyük cezalar getiriyor. Kaderi inkarın karşılığı ölüm cezası. 



Her kastta olduğu gibi burada da çok katı sınırlar var. Her çember bir altındakini eziyor. Birbirleriyle birlikte yürümeleri bile uygun görülmüyor. Küller çoğu zaman insan gibi bile görülmüyor. Hatta çocuklar arasında şöyle bir tekerleme var:


Mor, kırmızı, yeşil, sarı, kahve, barut, kül
Alt halkalardan birine dokun ve pul pul dökül

(Buraya hemen bir not: Bu tekerlemeyi bu kadar güzel çevirmek çok zor olmalı, çevirmeni tebrik etmek istiyorum.)

Ve işte tahmin edebileceğiniz gibi kader sistemini eleştiren, artık ortadan kaldırılmasını gereken insanlar da var. Daha çok konuyu anlatmayacağım artık :D Böyle işte. Ben kitabı bayağı beğendim. Hemen ikincisini okuyayım falan diye düşündüm hatta ama sanırım ikinci kitabı henüz yazılmamış. Umarım çıkar çıkmaz Novella Dinamik de çevirir de çok beklemeyiz. 

Kitap için Novella Dinamik'e tekrar teşekkür ederim. Okumuş olmaktan çok keyif aldım. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Hem renkler hem de genel olarak kast sistemleri bence artık klişeleşmiş olsa da etrafında örülen dünya gayet güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Oldukça sürükleyici bir kitap. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Baskı çok güzel ya. Kenarları altın sarısı yapmalarına bayıldım. Çeviride de hiçbir sorun görmedim.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Ash!

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapağı gerçekten çok güzel. 

Final puanı: 4,65

6 yorum:

  1. Acımasız bir distopyaya benziyor

    YanıtlaSil
  2. Acımasız bir distopyaya benziyor

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir kitap gibi. Sayende merak ediyorum ve okunacaklar arasına girdi :D

    YanıtlaSil
  4. Bende çok beğenenlerdenim valla

    YanıtlaSil
  5. Ive subscribed to your feed which must Nugenix do the trick! Have a nice day.shotwell punks madder kapianidze attestation oarlock shopkeeper basilio nonentity.I like reading blog posts, and when I stumbled upon to this weblog, it just blew me away! Hey there I mean it! Your contents are wealthy and.For more ==== >>>>>> http://www.healthsupreviews.com/nugenix/

    YanıtlaSil
  6. These over the counter supplements are very popular with people who are wanting for a few quite magical answer to the burden problems. The Green Coffee Grano Price is that almost all of those individuals aren't aware that these weight loss merchandise could not be safe and will cause a lot of damage to the body in the future. Read more: http://www.testo-ultra.in/green-coffee-grano/

    YanıtlaSil