14 Eylül 2018 Cuma

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Kitap Adı: Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Özgün Adı: Финляндия, страна белых лилий
Kitap Yazarı: Grigory Petrov
Çeviren: Mayis Alizade
Yayınevi: Çınar Yayınları
Sayfa Sayısı: 112
Baskı Yılı: 2018

Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi ara ara "Atatürk'ün okullarda okunmasını istediği kitap" gibi reklamlarla görüp duruyordum. Geçenlerde D&R'da yine gördüm ve artık almalıyım dedim. Atatürk okunmasını istiyorsa mutlaka bir bildiği vardır ve böyle bir kitabı hala okumamakla büyük ayıp ediyorum diye düşündüm. 

Kitabı okumaya başladığımda bir şok yaşadım çünkü ben kitabı kurgu sanıyordum. Değilmiş! Kitap, Finlandiya'nın yıllarca sömürge bir devlet olarak yaşadıktan sonra kısa bir sürede uygarlık seviyesine nasıl ulaştığını anlatıyor. Bugün baktığımızda eğitimde bir dünya devi Finlandiya, onlardan eğitim sistemi devşirmeye çalışıyoruz. Refah seviyesinde yine en üst sıralarda yer alıyor.


Peki nasıl oldu bu? Nüfusu 3 milyon bile olmayan bir ülkeden bahsediyoruz. Bugün sadece İstanbul'un nüfusu 15 milyon! Ayrıca Finlandiya'nın çok kayalık bir ülke olduğundan da bahsediliyor. Tarım yapmak, bir şeyler ekip yetiştirmek de çok zor. Dolayısıyla bu kadar dışa bağımlı bir ülke nasıl bir dünya devi haline geldi? İşte kitap bize bunu anlatıyor.

Ben gerçekten çok beğendim kitabı. Okumaya başladığımda bu kadar iyi bir şey okuyacağımı düşünmemiştim. Atatürk'ün Cumhuriyetin ilk yıllarında öğretmenlere ücretsiz dağıtılmasını istediği bir kitaptan bahsediyoruz zaten. Bu kadar dolu dolu çıkmaması sürpriz olurdu. O yüzden mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Öğretmenseniz, öğretmen adayıysanız zaten okuyun ama bence herkesin okuması gereken bir kitap.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Çok sevdim. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Kurgu dışı bir kitaba göre inanılmaz akıcı bence.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Google Translate'ten anladığım kadarıyla olmuş :D

Güzel kapak (%5): 5/5
Kapak da güzel ya, puan kıracak bir şey yok bence :D

Final puanı: 5

2 yorum:

  1. Okuduğum zaman ben de epey şaşırdım. Demek ki hiçbir şeye bahane bulmadan sıfırdan kusursuza yakın kaliteli bir yaşam sağlamak insanının elinde.. Yeter ki çalışmaktan gocunmayalım.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Grigory Petrov‘un ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabını ilk olarak üniversitede okumuştum. Öyle güzel bir kitap ki bu kitabı bitirdiğinizde yeniden okumak isteyeceksiniz. Her sayfası; altı çizilecek, ders niteliğinde cümlelerden oluşuyor.

    Grigory Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini ele alıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından olan ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/beyaz-zambaklar-ulkesinde-kitabindan-20-etkileyici-alinti/

    ‘’İnsan hiçbir şey karşısında, hiçbir zaman düşmemeli, yere kapanmamalıdır.’’

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil