11 Haziran 2018 Pazartesi

21 Numaralı Çocuk

Kitap Adı: 21 Numaralı Çocuk
Özgün Adı: Boy 21
Kitap Yazarı: Matthew Quick
Çeviren: Bige Turan Zourbakis

Yayınevi: Yabancı Yayınları
Sayfa Sayısı: 232
Baskı Yılı: 2018

Ankara'ya gitmek bana iyi geldi. Yollarda yüzyıllarca saat geçirdiğim için kitapları hızlıca bitirebildim :D Bu zamanıma denk gelip bir çırpıda okuduğum bir diğer kitap da 21 Numaralı Çocuk oldu. Aşırı tatlı kapağı sebebiyle çok bekletmek istemiyordum zaten. 

Fakat kitabı çok da sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Sanırım çok strandart buldum kitabı, çok tekdüze bir genç yetişkindi. Beni şaşırtacak hiçbir şey olmadı. Aksine anlamlandıramadığım şeyler oldu. Mesela bütün olay Finley'in etrafında dönerken ve hikaye de öyle son bulurken Russ bu hikayede neden vardı? 

Kitaba adını veren karakterden doğal olarak bir şeyler çıkmasını bekledim hep ama hiçbir şey olmadı :D En kötü ihtimalle Finley ve Russ'ın bir noktada yakınlaşmasını falan bekledim çünkü tanıtımda öyle bir ima da var bence ama o da olmadı. Cidden Russ bir figüran gibi sahneye girdi, bir süre bulundu ve sonra öylece kayboldu. Ama kitabın adı hani? Ben mi bir şeyler kaçırıyorum diye kendimden şüphelendim şu an :D



Ayrıca kitaplarda bu kadar yerel detaylar verilmesi de hoşuma gitmiyor benim çünkü anlayamıyorum. Finley'nin yaşadığı yer Bellmont ve burası yaşaması inanılmaz zor bir yer olarak betimleniyor. Nasıl anlatacağımı da bilemiyorum, çok tehlikeli bir bölge. O kadar ki oradan ayrılan insanlar başına bir şey gelmesin diye kimlik falan değiştirmek zorunda kalıyor. Ama ben bunu anlayamıyorum işte, bana çok uzak. Bunu ancak orada yaşayan insanlar anlar ve hal böyle olunca hikaye benim için havada kalıyor.

Sonuç olarak, kötü bir kitap değildi. Fakat çok iyi de değildi. Kendi türü içinde zayıf kaldı bana göre ama siz çok aşina değilseniz benden daha çok sevebilirsiniz. 


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Ortalama.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Tek oturuşluk kitaplardan :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Gayet güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Olmuş :D

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapağı çok sevdim :D

Final puanı: 4,3

1 yorum: