11 Eylül 2017 Pazartesi

Orijin (Corpus, #1)

Kitap Adı: Orijin
Özgün Adı: Origin
Kitap Yazarı: Jessica Khoury
Çeviren: Melishan Devrim

Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 376
Baskı Yılı: 2016

Bu kitabı uzuuun zaman önce almıştım. Okurken fark ettim bu kitabın ne doğru düzgün bir reklamı yapıldı ne de bugüne kadar okuyan birine denk geldim. Ama epey güzel kitaptı, neden böyle kaybolup gitmiş anlayamıyorum :D

Olaylar Amazon Ormanları'nın derinliklerinde labaratuvar gibi bir yerde geçiyor. Pia, burada doğup büyümüş genç bir kız. Ve kendisi ölümsüz. Bu labaratuvarda yıllardır yapılan çalışmaların sonucu olarak doğan ilk ölümsüz insan. Dünyada derisini delebilecek hiçbir madde yok, boğularak ya da açlıktan falan ölmesi mümkün değil. İnsanlığın bildiği bütün hastalıklara karşı bağışıklığı var. Kusursuz bir hafızası var.



Doğup büyüdüğü bu labaratuvara Küçük Cam diyorlar. Dış dünyadan tamamen izole durumda ve epey de gizli olarak yürüyor işler. Dışarıdan kitap, gazete hiçbir şey girmiyor. Dolayısıyla Pia da dış dünyayla ilgili neredeyse hiçbir şey bilmiyor. Burada teyze ve amca dediği bilimadamlarıyla çeşitli dersler çalışıp yetiştiriliyor. Amacı kendi gibi ölümsüz bir neslin doğumu için gerekli çalışmaları yönetmek.

Pia bir gün labaratuvarın etrafını çevreleyen elektrikli tellerde bir kaçış buluyor ve ormanı keşfe çıkıyor. Daha sonra hem dışarısıyla hem de yürütülen deneylerle ilgili bir şeyler öğreniyor ve sorgulamaya başlıyor.

Kitap gerçekten güzeldi. Okumaktan keyif aldım. Farklı ve özgün bir dünya, daha önce pek de karşılaşmadığımız detaylar. O yüzden sevdim. Ve kısa sürede unutulup gitmesine de üzüldüm. Okumanızı tavsiye ediyorum. Bir seri olarak gözüküyor ama Goodreads'de kitapların sadece aynı mekanda geçtiğini, dolayısıyla istenen sırada okunabileceğini söylüyordu. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Ben beğendim.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Origin!

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak da fena değil bence. 

Final puanı: 4,5

1 yorum:

  1. izole ortam deyince, bir an ADA filmi geldi aklıma. konusu güzelmiş.

    YanıtlaSil