15 Temmuz 2017 Cumartesi

Sineklerin Tanrısı

Kitap Adı: Sineklerin Tanrısı
Özgün Adı: Lord of the Flies
Kitap Yazarı: William Golding

Çeviren: Mina Urgan

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 261
Baskı Yılı: 2016

Sineklerin Tanrısı, William Golding tarafından yazılmış bir alegorik roman. Gelecekte, bir atom savaşından kaçırılan altı ila on iki yaş arası çocukların uçağının bir adaya düşmesiyle başlıyor hikaye. Pasifik Okyanusu'nda ıssız bir adaya düşen bu uçaktan kurtulan Büyük Britanya çocukları adada yaşamlarını sürdürmeye başlıyorlar. Ancak insanın olduğu her yerde olduğu gibi, burada da anlaşmazlıklar, çatışmalar çıkmaya başlıyor.

Kitabı okurken hiç bana hitap etmediğini ve anlayamadığımı düşündüm. Bir de çok ters bir zamana denk geldi, birkaç gün de okuyamadım. O yüzden araya zaman girince iyice koptum kitaptan. Ancak daha sonra, kitabın sonunda çevirmen Mina Urgan tarafından yazılan önsözü okudum ve pek çok şeyin altını doldurabildiğimi hissettim.

Bu kitap bir alegorik roman. Yani basit bir ıssız adada hayatta kalma hikayesinden çok ötesi. Kitaptaki her şey daha derin anlamı olan başka bir şeyi temsil ediyor. Yazar ikinci dünya savaşındaki kıyımları bizzat görmüş biri olarak yönetim sistemlerini, faşizmi, zorbalığı ve daha pek çok şeyi eleştiriyor bizim okuduğumuz kurgunun alt metninde. 



Kitabın sonuna eklenmiş sonsözün inanılmaz faydalı olduğunu düşünüyorum. O birkaç sayfalık yazıyı okumasaydım neredeyse hiçbir şey anlamayacaktım kitaptan. Yine de hakkını vererek okuyabildiğimi düşünmüyorum ama en azından birçok şeyi kafamda oturtabilmiş durumdayım :D

Bundan önceki haftalarda okuduğum klasikler için genellikle başlangıç için uygundur demiştim. Bu kitap kesinlikle değil. Belirli bir birikiminiz ve altyapınız yoksa siz de benim gibi dümdüz okuyup geçersiniz kitabı. O yüzden bir yeni başlayan olarak okumaya niyetleniyorsanız, bence çok acele etmeyin. Ayrıca internette kitapla ilgili inceleme ve analiz yazıları da bulabilirsiniz, böyle bir destekle okumak da faydalı olabilir.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Pek bana hitap edemedi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 2/5
Okurken epey sıkıldım. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Gayet güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Yaşasın! :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Ortalama bir kapak bence :D

Final puanı: 2,85

6 yorum:

  1. Değerli görüşleriniz için teşekkürler hocam, ben de kitap okumaya başlayacaktım yakın bir zamanda ve bu kitabı da listeme dahil etmiştim. Çıkarıyorum sayenizde, tekrardan teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduysa ne güzel, ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Bazı dönemler bazı kitaplar popüler olabiliyor. Şu sıralar çok popüler bir kitap Sineklerin Tanrısı

    YanıtlaSil
  3. İlk olarak İngilizce öğretmenim sınavda bu kitaptan soracağı için okumuştum ve acayip sıkılmıştım hiç de sevmemiştim. Daha sonra tekrar okudum ve ilk okuyuşuma göre daha çok sevdim. Yine de fazla sevmiyorum bu kitabı her ne olursa olsun :) Herkese hitap eden bir kitap değil bence.

    YanıtlaSil