24 Mart 2017 Cuma

Kusursuz Evcil (Perfected, #1)

Kitap Adı: Kusursuz Evcil
Özgün Adı: Perfected
Kitap Yazarı: Kate Jarvik Berch
Çeviren: Özden Umut Akbaş
Yayınevi: Misis Kitap
Sayfa Sayısı: 295
Baskı Yılı: 2017


Misis Kitap, kısa bir zaman önce Kusursuz Evcil ve güzel sunumuyla yayın hayatına başlangıç yaptı. Kapağı, adı ve konusu ilgimi çektiği için ben de çok bekletmedim ve okudum.

Kitap bence tamamlanmamış bir puzzle gibiydi. Yani bir şeyler görüyorsunuz, genel resmi anlayabiliyorsunuz ama bir sürü eksik parça da var.

Kitabın ana karakteri Ella. Kendisi bir evcil. Diğer kızlar gibi Ella da bir okulda bunun için yetiştirilmiş. Her zaman kusursuz olmak, kusursuz gözükmek için eğitiliyorlar. Tek amaçları sahiplerinin isteklerini yerine getirmek. Mutlu olmaları, sahiplerini mutlu etmekten geçiyor. Daha sonra da bu kızlar sergiye çıkarılıyor ve üst tabaka insanlara satılıyorlar.

Sorularım burada başlıyor: Bu kızlar kim? Bir aileleri var mı, nasıl doğuyorlar? Bir yerlerde, bir zamanlar seçiliyorlarsa neye göre seçiliyorlar? Ella seçilmiş de neden satın alındığı ailenin kızı olan Ruby seçilmemiş mesela? Ya da tamamen bir genetik tasarım olarak labaratuvarlarda mı üretiliyorlar?



İnsanların bu kızları neden satın aldıklarını da çok anlayamadım. Eş değiller, öyle bir amaçla satılmıyorlar. Hizmetçi de değiller, ev iş falan yapmıyorlar. Gittikleri evlerden normal insan hizmetçiler var zaten. Süs eşyası ile evcil hayvan arası bir konumda duruyorlar bence. Sahipleri onlar için özel tasarım şık kıyafetler alıyor, giydiriyor. Eve gelen misafirlerine gösteriyorlar, "ne kadar güzel" falan diye hava atıyorlar :D Sonuç olarak bu dünyada evcillerin tam olarak işlevi ne?

İşte böyleydi kitap. Biraz ilerlediğimde şöyle düşünmüştüm: Bana kitap olarak Kusursuzlar'ı, dizi olarak da Humans'ı hatırlattı. Ama tam olarak ikisi gibi de değil :D 

Evcil fikri gayet güzel, kitapta bir şeyler yapılmaya çalışılmış ama altı çok doldurulamamış. Yani kitabı okurken ve bitirdiğinizde sizin de aklınızda yukarıda sıraladığım soruların kalması çok olası. 

Perfected serisinin bir kitabı daha var. Kitap aslında enteresan bir yerde bitti ama çok da merak etmiyorum açıkçası. Ama belki bir ara okurum. En kötü ihtimalle Türkçeye çevrildiğinde okurum :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Kurgu fena değil ama çok sağlam da değil. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Çok uzun bir kitap değil zaten, akıcı olduğunu söyleyebilirim. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Çeviri ve baskıda bir problem yoktu.

Orijinal isim (%10): 1/5
Evcil nereden çıkmış? :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak güzel. 

Final puanı: 2,95

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder