3 Mart 2017 Cuma

Gölün Dibindeki Ev

Kitap Adı: Gölün Dibindeki Ev
Özgün Adı: A House at the Bottom of a Lake
Kitap Yazarı: Josh Malerman
Çeviren: Aslı Dağlı
Yayınevi: İthaki
Sayfa Sayısı: 184
Baskı Yılı: 2017


Bu kitabı gördüğümde o kadar heyecanlanmıştım ki anlatamam! Kafes ile birlikte Josh Malerman çok sevdiğim yazarlar arasına dahil olmuştu ve ondan yeni bir kitap okumak gerçekten heyecan verici.

Amelia ve James. İkisi de 17 yaşında. Her şey basit bir çıkma teklifiyle başlıyor. James Amelia'yı ufak bir kanoyla göle götürüyor. Daha sonra bu gölün ilerisinde daha ufak bir göl olduğunu fark ediyorlar ve oraya gidiyorlar. Ve daha sonra... Gölün altında bir ev.

Meraklarına yenilip bu evi incelemek için göle dalıyorlar. Ama doğal olarak bekledikleri şey, her tarafı yosun kaplı, çürümüş, içinde balıkların gezindiği bir harabe bulmak. Ancak hiç de öyle olmuyor. Gölün altındaki ev, dayalı döşeli, iki katlı. Tonlarca suda dimdik duran bir askılık. Salondaki büfenin üzerinde bir cam kase. Cam vitrinin raflarına dizili sıra sıra biblolar. Tavanda bir ampul.

"Sallanmıyor diye düşündü fenerini palto askısının ahşap döşemelere basan ayağına tutarken. Ne sallanıyor, ne yüzüyor, ne de yan yatıyor."

Kitabı gerçekten beğendim. Malerman yine tam kendine özgü bir kitap çıkarmış ortaya. Bunu nasıl anlatayım, Malerman'ın kaleminde bir şey var, bir siyahlık, böyle bir ürperticilik. Tıpkı Kafes'te olduğu gibi Gölün Dibindeki Ev'de de bunu fazlasıyla hissettim.



İki kitabını okuduktan sonra şunu söyleyebileceğini düşünüyorum: "İsimsiz bir kitap okusam bunu Josh Malerman yazmış." diyebilirim. Çünkü kendine özgü, farklı bir tarzı var gerçekten.

Söylemeden geçemeyeceğim, Kafesle ilgili "kitap yarım kalmış, devamı gelsin yea"cılar çok büyük ihtimalle bu kitabı da yarım(!) bulacaklar. Onlara hiç aldırmayın, okuyun :D

Son olarak Aslı Dağlı'nın hakkını vermek lazım. Çevirinin güzelliği bir kenara, benim elimdeki düzeltilmemiş kopya olmasına rağmen hiç yazım yanlışı gördüğümü hatırlamıyorum. Bu kadar da temiz çeviri!

Çok hoşuma giden bir alıntı daha bırakıyorum:

"Kaç yaşında?
Sonsuza dek varmış gibi.
Kaç yaşında?
Ezelden beri yokmuş gibi."


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi!

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Bölerek okumama rağmen 2 saatte falan bitti herhalde. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Dediğim gibi düzeltilmemiş kopya olmasına rağmen gayet iyiydi. 

Orijinal isim (%10): 4/5
Güzel! :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı güzel ama "vay be!" kadar da güzel değil açıkçası :D 

Final puanı: 4,5

5 yorum:

  1. Öncelikle merhaba
    Bir sorum olacaktı genelde korku gerilim tarzında kitaplar okumayı tercih etmiyorum ve şahsen fazla geriliyorum ama bu kitap hem kapağı olsun hem de adı olsun ilgini çekti
    Bu kitaptaki korku gerilim sevisesi fazlamıydı yoksa normal bir seviyedemiydi cevaplarsanız sevinirjm şimdiden teşekkürler
    Umarım kanalınızada kısa sürede video gelir��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı bir kaç dakika önce bitirdim.Gerim gerim gerildim.Korkmuyorsunuz gibi ama kalbinizde korktuğunuzda vermesi gereken tepkiyi veriyormuş gibi.Ben gölde yüzdüğümü hissettim.

      Sil
  2. İnce bir gerginlik kitap boyunca peşimi bırakmadı. Korktuğumu söyleyemem ama bir gerginlik hali ile beraber okunuyor.

    YanıtlaSil
  3. Kitabi bitireli 10 dk oldu şahsen beklediğim gibi bir kitap degildi. Kitabin kapagindan cok etkilenerek aldim ama olmamış

    YanıtlaSil
  4. Kitap beklentimi pek karşılamadı.Okuduğum ilk korku kitabı olduğu için çok heyecanlandım ve bunun beraberinde okurken biraz gerildim ama korktuğumu söyleyemeyeceğim.Ve son olarak:kitabın sonu bi dizinin sezon finali gibiydi.yani devamı gelmeli..

    YanıtlaSil