5 Ağustos 2016 Cuma

Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter, #8)

Kitap Adı: Harry Potter and the Cursed Child
Kitap Yazarı: J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne
Yayınevi: Little Brown
Sayfa Sayısı: 343
Baskı Yılı: 2016



Harry Potter rolünde
Jamie Parker
Cursed Child! Bu kitap benim Salı günü elime geçti ve Çarşamba günü de okumaya başladım ve dün de bitirdim :D Epey merak edilen bir kitap olduğu için hayatımın en kapsamlı inceleme yazısını yazmaya çalışacağım :D Tabii ki spoiler yok! :D

Öncelikle bu Rowling, John Tiffany ve Jack Thorne ortaklığında ortaya çıkmış bir tiyatro eseri. Odakta Harry'nin oğlu Albus Severus Potter ile Draco'nun oğlu Scorpius var. Konuyu çok kısaca şu şekilde anlatabilirim:

Hermione Granger rolünde
Noma Dumezweni
Üçbüyücü Turnuvası'nı hatırlarsınız. Ve orada ölen Cedric Diggory'yi. Albus, babasının o büyük şöhretinden ve Harry Potter'ın oğlu olarak anılmaktan pek de memnun değil. Onun yüzünden pek çok masum insanın öldüğünü ve bunun adil olmadığını düşünüyor. Ölen bu masum insanlardan biri de Cedric. İşte Albus da zamanda geriye giderek Cedric'in ölümünü engellemesi gerektiğini düşünüyor. Bunun için en yakın arkadaşı Scorpius ile Sihir Bakanlığı'nın el koyduğu bir Time Turner'ı gizlice alarak Turnuva'nın olduğu zamana geri dönüyorlar.

Albus Potter rolünde Sam Clemmett
Tabii ki işler istedikleri gibi gitmiyor ve macera başlıyor :D Geçmişe müdahale etmek bizi farklı senaryolara götürüyor ve biz de bunları okuyoruz. Bu zamanda yolculuk hikayesi ile bazı eski sahneleri görmek çok güzeldi benim için. Harry'nin anne babasının öldürüldüğü o sahneyi görüyoruz, Severus Snape'li bir sahne var. Voldemort'u tekrar görüyoruz. Güzeldi yani.

31 Temmuz'da oyunun galası yapıldı ve aynı gün tüm dünyada tiyatro metni kitap olarak da yayınlandı. D&R sağolsun, tüm dünyayla aynı anda bizlerle de kavuşturdu kitabı.

Scorpius Malfoy rolünde
Anthony Boyle
Kitabı biraz inceleyecek olursak 2 bölüm haline okuyoruz biz oyunu. Kitabın sonunda da oyuncuların isimlerinin olduğu bir bölüm, hikaye ekibinin kısa hayat hikayeleri falan var. Benim elimdeki Little Brown yayınevinden olan versiyonu ve bildiğimiz siyah cildi var. Yabancı bookstagramlarda gördüğüm kadarıyla başka yayınevlerinden çıkma versiyonları ve renkli ciltli olanları da var.

Ron Weasley rolünde
Paul Thornley
Kitap bize "Sekizinci hikaye. On sekiz yıl sonra." sözleriyle sunuldu ve Harry Potter serisinin sekizinci kitabı olarak anılıyor. J.K. Rowling bunun Harry Potter'ı içeren son hikaye olduğunu söyledi. Rowling tiyatro eseri olarak kalmasını ve film olmasını istemediğini belirtse de yapım ekibinin hasılata göre bir film projesi başlatabileceğine dair dedikodular var. Rowling bunun Harry'li son kitap olduğunu söylese de Büyülü Dünya'yı devam ettirecek gibi duruyor. Söylentilere göre Fanstatik Canavarlar'ın ikinci kitabını yazmış bile.

Draco Malfoy rolünde
Alex Price
Yazı boyunca sağda solda başrollerdeki isimleri görüyorsunuz. Kuşkusuz bunlardan en çok tartışılanı Hermione rolündeki siyahi oyuncu oldu. Saçmasapan ırkçı yorumlar falan yapıldı. Ancak ekip geri adım atmadı ve Hermione'u Noma Dumezweni oynadı. Ben burada yalnızca başrolleri paylaştım, merak ettiğiniz tüm oyuncuları internette bulabilirsiniz.

Kitap çıktığı andan itibaren yabancı okuyuculardan beğenmedikleri yönünde yorumlar gelmeye başladı. Hatta ben Goodreads'de "bu saçmalıktan çok daha iyi fanfictionlar okudum." diye bir yorum okumuş ve çok üzülmüştüm.

Ancak benim fikrime gelecek olursak, beğenmeyenler halt etmiş :D Nesini beğenmediler bilmiyorum. Ben okurken çok keyif aldım. Tempo inanılmaz yüksekti. Tiyatroda izleseydim yerimde duramazdım. Çok heyecanlı sahneler vardı. Keşke biz de oyunu izleyebilsek. Galada yapılan bir röportajda Rowling "Oyunu olabildiğince çok yere ulaştırmaya çalışacağız." gibi bir şey demişti. Bakarsınız, Türkiye'ye de gelirler. 1 gün bile gelseler yeter :D


Şimdi biraz kitapla ilgili sıkça gelen sorulara bakalım istiyorum:

1. Kitap İngilizce mi?

E yani, doğal olarak :D

2. Ne zaman çevrilecek?

YKY yakın zamanda çevrileceğini açıkladı.

3. Kitabın içi normal kitap gibi mi?

Hayır, bildiğimiz tiyatro metni. İsimlerin karşısında replikler yazarak ilerliyor.
"X: Ben gidiyorum.
 Y: Ben de geliyorum." gibi.

4. Kitabı nereden aldın? Türkiye'de satılıyor mu?

Ben D&R'ın internet sitesinden aldım. Şimdi kontrol ettiğimde 13 Ağustos'ta ön satışta gözüküyor. Sanırım stoklarını yeniliyorlar. Bunun dışında nereden alabilirsiniz bilmiyorum.

5. Oyuncular filmdekilerden farklı mı?

Evet, gördüğünüz gibi tamamen yeni bir kadroyla sergilendi oyun.

Sanırım sıkça aldığım sorular bu kadar. Yine de aklınıza bir şey takılırsa istediğinizi sorabilirsiniz. Vereceği puan belli ama yine de usulen yapalım :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%40): 5/5
Ben çok beğendim, okurken inanılmaz keyif aldım.


Sürükleyici ve akıcı olma (%50): 5/5

Çok sürükleyiciydi, heyecanım hiç azalmadı. 

Baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzel.  


Güzel kapak (%5): 5/5

Kapağı çok güzel.

Final puanı: 5

2 yorum:

  1. Bir Harry Potter hayranı olarak bu ara en çok merak ettiğim kitaplardan diyebilirim. Umarım en kısa zamanda okuma fırsatı yakalarım ben de :) Geçmişe döndükleri bir bölümden söz ettin sanırım. Sadece turnuva zamanına mı dönülüyor yoksa başka zamanlar da var mı? Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Yaa ben sonundan çok etkilendim özellikle hani 1984 müydü neydi tarih hepsinin geri döndüğü yer :( Harry'nin izlemek zorunda kalıp hiç bir şey yapamaması mahvetti beni :'(

    YanıtlaSil