1 Şubat 2016 Pazartesi

Saksı Olmanın Faydaları

Kitap Adı: Saksı Olmanın Faydaları
Özgün Adı: The Perks of Being a Wallflower
Kitap Yazarı: Stephen Chobsky
Çeviren: Sedef İlgiç
Yayınevi: Feniks
Sayfa Sayısı: 284
Baskı Yılı: 2013


Sen hiç böyle hissettin mi, bilmiyorum. Binlerce yıl uyumak istiyormuşsun gibi. Ya da yalnızca var olmamak. Ya da var olduğunun farkında olmamak. Ya da böyle bir şeyler. 

Saksı Olmanın Faydaları uzuuuun zamandır okumak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bir kitaptı. Sonunda okudum. Ama bu aralar böyle melankolik kitaplar hep üst üste geldi. Zaten mutsuz bir dönemdeydim, bunlar da iyice yarama tuz bastı :D

Kitabı okumaya başladığımda biraz şaşırdım açıkçası. Çünkü kitap baştan sonra mektuplardan oluşuyor. Charlie, tanımadığımız birine hayatını anlatan mektuplar yazıyor. Charlie bunun kim olduğunu söylemiyor. Kendisinin de kim olduğunu mektuplarda açığa çıkarmayacağını söylüyor. O yüzden Charlie ismi bile sahte olabilir, emin değilim şu an :D



Charlie'nin pek de iç açıcı bir hayatı yok. Mektuplar arkadaşının intihar teşebbüsüyle başlıyor zaten. Charlie neredeyse hiç arkadaşı olmayan, derslere falan hiç katılmayan öyle depresif bir çocuk. Kitabın sonunda anlıyoruz ki başına çok kötü bir şey gelmiş. Bu halde olmasının sebebi bu. Ama o yaşadığı şeyi direkt olarak söylemiyor. Bu yüzden umarım doğru şeyi düşünüyorum :D Kitabı okuyan biri varsa bunu konuşmak istiyorum. 

Öyle işte. Yine beni üzen bir kitap oldu. Bu kitabın filmi de var. Emma Watson oynuyor, kesinlikle izlemem lazım :D Çok hoşuma giden birkaç alıntı var:


Büyük bir numaracı gibi hissediyorum kendimi, hayatımı yeniden toparlamaya çalışıyorum, ama kimse bilmiyor. Hep yaptığım gibi odamda kitap okumak zor.

Eve geliyorum ve Mary Elizabeth beni arayıp "Naber?" diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemiyorum, çünkü görüşmeyeli hayatımda eve yürümekten başka bir değişiklik olmamış, bu da pek bir şey sayılmaz.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Fena değildi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Çok çok akıcı değildi ama sıkıcı da değildi. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 3/5
Çeviriyle ilgili sorunlar var. 

Orijinal isim (%10): 3/5
Eh :D 

Güzel kapak (%5): 3/5 
Film kapakları sevmiyorum ben ya ama Emma var :D  

Final puanı: 3,35

8 yorum:

  1. Ben kitabı okuduktan sonra ne düşündüm hiçbir fikrim yok şu an,beni pek etkileyen bir kitap olmadığı için unuttum ki daha 6-7ay once okumustum.O bahsettigin seyi tam hatirlamiyorum merak ettim.Bir daha okumaya degmez ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkes çok beğeniyor bir tek senden duydum bunu :D

      Sil
  2. Ben bunu film olarak izledim, kitabını da okumayı pek düşünmüyorum açıkçası. Bir film olarak güzeldi ama kitap olarak tarzım değil :D

    YanıtlaSil
  3. Önce filmini izleyip sonra kitabını okumuştum ve çok sevmiştim ikisini de. Charlie'ye ne olduğu filmde çok geçiştirilmişti kitapta yazar sandım ama kitapta da tam anlatılmamıştı malesef. Teyzesi onu kötü etkileyen bir şey yapmış olmalı bence ama ne olduğunu tahmin edemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında teyzesinin tam olarak ne yaptığını söylüyor, sadece biraz dolaylı yoldan. Ben anlamıştım ama emin olmak istedim.

      Sil
  4. Ha ha hayy :D Saksı Olmanın Faydaları mı? İsmi çekti şimdi beni, bakacağım :))

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil