30 Aralık 2015 Çarşamba

Ay'da 172 Saat

Kitap Adı: Ay'da 172 Saat
Özgün Adı: 172 timer på månen
Kitabın Yazarı: John Harstad
Çeviren: Ezgi Dikici
Yayınevi: İthaki
Sayfa Sayısı: 311
Baskı Yılı: 2015


Uzun zamandır uzayda geçen bir kitap okumamıştım. O yüzden bunu okumak benim için çok keyifliydi. Uzay hastası olduğum aşikar herhalde :D

İnsanın Ay'a ayak basışının ellinci yılında NASA tekrar bir Ay yolculuğu düzenlemeye karar verir. Aslında gizli bir amaç vardır ama tabii ki bu halka açıklanmaz. Kamuoyu desteği alabilmek ve büyük reklamlar yapabilmek için tüm dünyadan başvuranlar arasından kurayla seçilen 3 ergeni de Ay'a götürmeye karar verir.

Ay'a gitmek üzere Japon bir kız, Fransız bir erkek ve Norveç'li bir kız seçilir. Planlara göre Ay'da 172 saat kalacaklar ve Dünya dışına çıkan en genç insanlar olacaklardır. Ama işler böyle gitmez tabii.

Yazarın kurgunun kilit noktasını gerçek veriler üzerine kurması ayrı bir hoşuma gitti. Burada söylemeyeceğim spoiler olur ama uzayla ilgili bazı gerçek veriler kullanılmış. Kitabı beğendim yani. Çok heyecanlıydı. Sonlara doğru iyice hareketlendi ve sonu çok şaşırtıcı bitti. 



İthaki'nin bu kitapları yeni kapaklarla yeniden basması gerçekten çok güzel. Yavaş yavaş bu klasikleri alıp okumayı planlıyorum. Birkaç alıntım var:


Okulundaki öğretmenler, birkaç akıllı uslu istisnayı saymazsak, öğretmenlik dışında herhangi bir mesleği seçmiş olsa daha hayırlı olacak insanlardı. Kapıcılık mesela. Veya mezar bekçiliği. Canlı insanlarla ilişki kurmalarını gerektirmeyecek bir şey.

Birdenbire bir düşünce, geliyorum demeden ama büyük bir yoğunlukla, Antoine'ın aklına takıldı. Öylesine bir düşünceden ziyade gerçeğin bir ifadesiydi bu. Biz buraya ait değiliz. Hem de hiç. Ama ağzını sıkı tuttu. 

Uzayda, kimse senin çığlığını duyamaz. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Çok güzeldi.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Çok akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Yazım hatası yoktu. Baskısı da güzel. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Orijinal isim!

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapak da çok iyi. 

Final puanı: 4,55

8 yorum:

  1. Evet o söz çok hoşuma gitti
    "Uzayda kimse senin çığlığını duyamaz " 😂

    YanıtlaSil
  2. Kitabın dili nasıldı peki? Marslı gibi eğlenceli mi yoksa daha bilimsel mi? Ona göre okuyup okumamaya karar vereceğim de. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle eğlenceli değil ama aşırı bilimsel de değil, her okuyucunun anlayabileceği bi dili var bence

      Sil
  3. Güzel bir kitaba benziyor. Farkettim ki bende uzun zamandır Uzay da geçen bir kitap okumuyorum.

    YanıtlaSil
  4. şu anda 61. sayfadayım :)

    YanıtlaSil
  5. Ya benimde ithakinin bu serisi çok ilgimi çekiyor son zamandır. Marslı güzeldi o yüzden bunu da beğeneceğimi düşünüyorum. Ama ne zaman alırım valla onu hiç bilmiyorum.

    YanıtlaSil