12 Ocak 2015 Pazartesi

Yeni Puanlama Sistemi

Merhabaa, 

Yorucu iki haftalık final döneminden çıktım ve yıkılmadım, ayaktayım :D Bir de bilgisayarım bozuldu bu arada, o yüzden uzun zamandır kitap yorumu yapamıyorum. Bir süre daha bilgidayarsız idare etmek zorunda kalacağım gibi görünüyor. O yüzden daha fazla beklemeden yorumları gireyim dedim. Bugün çok şey gireceğim o yüzden :D Bu sürede iki tane kitap bitirdim, onların yorumları gelecek. Bir tane mimi var onu yapacağım ve bir de şu an yazmakta olduğun yeni puanlama sistemi geliyor.

2015 ile birlikte kendime yeni bir puanlama sistemi oluşturmaya karar verdim. Uzun zamandır aklımdaydı, öyle çok da bir şeye bakmadan puan veriyordum. Ben de oturdum, benim için önemli olan kriterlere dikkat eden bir puan sistemi oluşturdum. 



Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): "Ya bu kitap sanki daha önce okuduğum şeye benzemiyor mu?" dedirtmemeli okuduğum kitap. Özgün konu kitabın sürükleyici olmasına da katkı sağlar çoğu zaman.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): Tamam özgün bir konu var ama bir sayfayı bitirene kadar sıkıntıdan patlıyorsam hiçbir şey ifade etmez bana o kitap. Benim bir kitabı okuyabilmem için kitabın beni içine çekmesi lazım. Bir sonraki sayfayı çevirmek için çıldırmam gerek. Kitap bitsin diye zorla okuyorsam dünyanın en iyi kitabı olsa, Nobel ödülü falan alsa ne fayda? 

Çeviri ve basım kalitesi (%5): Tamam kitap çok güzel olabilir ama berbat bir çeviriyle okumak gerçekten büyük bir eziyet. Aynı şekilde kötü basılmış kitapları okumak da hiç hoş değil gerçekten.

Orijinal isim (%10): Blogumu takip edenler bilir, çok takılırım ben bu konuya :D Yazarın kendi kitabı için seçtiği ismi saçmasapan bir şeyle değiştirmek çok büyük saygısızlıktır bana göre. Tamam kitap çok güzeldir, kitaba bayılırım ama bu isim konusunun da puanda kendini hissettirmesini istedim. Kitap çok çok güzel olsa da özgün isminden uzaklaşılmışsa puanı düşücek o yüzden. 

Güzel kapak (%5): Bana kitabı aldıran etmenlerden biri de ilgi çekici bir kapaktır. Kitabın kapağını beğenmediğim için belki de efsane kitaplar kaçırdım bugüne kadar. 

Yine beni tanıyanlar bilir, ben öyle kitabı okurken aman edebi olsun, aman bir edebiyat şoku yaşayayım falan diye uğraşmam. O yüzden çok da edebi sayılmayan (kime göre?) şeyler okuyorum bazılarına göre. Kurgu olmayan kitapları okuyamıyorum ne yapayım, onlar da bu kadar sıkıcı olmasaymış :D

İşte bu kadar, artık bir kitabı değerlendirirken bu beş kategori için 5 puan üzerinden birer puan vereceğim. Bu puanlar ağırlıklarına göre birleşerek kitabın final puanını gösterecek. Tekrar bir sınıflama yapmama gerek yok sanıyorum, puan 5'e ne kadar yakında kitaba o kadar bayılmışımdır :D

Bir de orijinal isim kategorisi olmayacağından Türkçe kitaplar için düzenlenmiş versiyonunu oluşturmak istedim. O da şöyle:

  • Özgün konu ve güzel bir kurgu (%40)
  • Sürükleyici ve akıcı olma (%50)
  • Basım kalitesi (%5)
  • Güzel kapak (%5)



Son olarak, puanlama sistemini beğendiniz mi? Ne dersiniz, eklemem gereken başka bir kriter olabilir mi? Önerilerinizi bekliyorum! 

4 yorum:

  1. Akıcılık bir kitap için en önemli özellik değildir bana göre. Grinin Elli Tonu da akıcıdır ama içi bomboştur. :) Önemli olan kitabın ne anlattığıdır, okuyucunun kafasına kılıç darbeleri indirmesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu bomboş olayına katılmıyorum ben, bence hiçbir kitap bomboş değildir

      Sil
  2. Harf sistemine göre daha anlaşılır bir sistem getirmenize sevindim :) Kitabın çevirisi, basım kalitesi gibi konulara da puan verebilirsiniz. Bana göre kitabın içeriği daha önemli akıcılığından. Ama romanlar için düşünülüyorsa akıcılık önemli biraz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok nadiren kurgu olmayan kitaplar okuduğum için okuduğum romanlar akıcı olmazsa çekilmez oluyor :D Çeviri ve basım kalitesi de iyi fikir, teşekkür ediyorum :)

      Sil