30 Aralık 2018 Pazar

Münzevi (Solitaire, #1)

Kitap Adı: Münzevi
Özgün Adı: Solitaire
Kitap Yazarı: Alice Oseman
Çeviren: Ayten Emili
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 360
Baskı Yılı: 2018


Hikayelerimden mutlaka görmüşsünüzdür, bir süre önce Nihan sayesinde Heartstopper isimli bir çizgiromanla tanıştım ve çok sevdim. O kadar çok sevince yazarı araştırmaya başladım ve kitapları olduğunu öğrendim. Sonra da bu kitaplardan birinin Pegasus tarafından Türkçeye çevrildiğini de öğrenince hemen o kitabı aldım tabii ki :D Şimdi baktım da kitap çok yeni çıkmış zaten, henüz bir ay bile olmamış.

Kitap güzeldi ama çok kafamı karıştırdı. Yazar neden yapmış, nasıl yapmış bilmiyorum ama çizgiroman ve kitap arasındaki zaman çizgisini karıştırmış. Kontrol ettiğimde kitabın yayım tarihi 2014, çizgiromanın başlama tarihi 2016 olarak görülüyor. Çizgiromanda Nick ve Charlie yeni tanışıyor, ilişkileri başlıyordu. Kitapta ise zaten birlikteler. Dolayısıyla yakın zamanları anlattığını düşünüyor insan doğal olarak. 

Ama karakterler birbirinden dünyalar kadar farklı. Çizgiromanda Charlie gayet mutluydu, güzel ve oldukça destekleyici bir anne babası vardı. Tori çok gözükmese de onunla ilgili de farklı bir durum yoktu. Fakat kitapta herkes derbeder halde. Tori dünyanın en depresif insanı. Charlie'de ne sorun var hiç anlamadım, kendini kesiyor hastanelik oluyor falan. Anne deseniz apayrı bir dünya, çocukları hiç umrunda bile değil ve bunu açıkça söylüyor. Yazarın neden bunu yaptığını gerçekten anlayamadım.


Konuya dönecek olursak, olaylar Tori'nin etrafında dönüyor. Çok mutsuz, hiç arkadaşı yok, hayattan en ufak bir keyif bile almıyor. Ama bir gün okulunda Solitaire diye bir oluşum baş gösteriyor. Okul bilgisayarlarını hackleyip mesajlar falan yayınlıyorlar. Bu grubun kim olduğunu öğrenmeye çalışırken Michael Holden isimli bir çocukla tanışıyor.

Sonra da olaylar gelişiyor işte. Tori'nin hem Solitaire'i keşfetmesini hem de Michael ile ilişkisini okuyoruz. Kitap bu haliyle de güzeldi ama Heartstopper'ın o etrafa mutluluk saçan havasından sonra bu depresiflik beni biraz şoka uğrattı. Bu karakterleri daha çok sevmek istiyorsanız çizgiromanı kesinlikle okumalısınız! Ben telefonumdaki Tapas isimli uygulamadan okuyorum, internette başka yerlerde de var bakabilirsiniz.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Fena değildi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Gayet hızlı ve kolay okunabilir. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun görmedim.

Orijinal isim (%10): 3/5
Solitaire-Solitary ilişkisinden ötürü böyle bir çeviri yapmışlar :D 

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapak çok tatlı :D 
Final puanı: 4

1 yorum:

  1. Solitaire #1 / Solitaire Kings Ultimate
    Number 1 in all solitaire games.
    Solitaire, also known as Klondike Solitaire or Patience,
    is the most popular single player card game in the world.
    If you like classic Solitaire, you're going to love this crisp and clear solitaire game!

    Apple AppStore: https://apps.apple.com/us/app/solitaire-1/id1457614475?ls=1
    Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.redbox.solitairekings
    Main Page: https://www.redboxgamestudios.com/solitaire.html​

    YanıtlaSil