1 Aralık 2018 Cumartesi

Berlinli Apartmanı

Kitap Adı: Berlinli Apartmanı
Kitap Yazarı: Yaprak Öz
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları

Sayfa Sayısı: 239
Baskı Yılı: 2013

Yitik Ülke uzuuun zamandır denemek istediğim bir yayıneviydi ve Tüyap'ta Öz kardeşlerin iki kitabını alarak sonunda bu hedefimi gerçekleştirdim. Bu kitaplardan biri Yaprak Öz'ün Berlinli Apartmanı'ydı ve kendisi hem yayıneviyle hem de yazarla tanışma kitabım oldu.

Cinayet kitapları çeviren Oya, köklü bir apartman olan Berlinli Apartmanı'na taşınıyor. Her şey çok iyi, komşularla çok iyi anlaşıyor. Evi gerçekten çok seviyor. Ama sonra bir şeyler olmaya başlıyor. Apartmanda bazı tuhaflıklarla karşılaşıyor. Cinayet çevirilerinin de getirdiği dedektiflik ruhuyla bu olayları deşmeye başlıyor. 

Öncelikle, Yaprak Öz'ün tarzını çok sevdim. Okumaya devam etmek istiyorum kesinlikle. Ama bu kitap bir korku kitabı değil asla. İnsanlardan bu yönde yorumlar duymuştum, okurken çok korktuklarını çok gerildiklerini söylemişlerdi. O yüzden bir miktar hayal kırıklığı yaşadım.


Aslında kitabın ortalarına doğru gerçekten korku hissetmeye başlamıştım, hatta gerilip kitabı kapatmıştım. Yazar keşke oradan devam etseydi. Vampirler, hayaletler bizim için hiçbir zaman korkutucu değil bence, çünkü bizim kültürümüzden değiller. Ama işin ucunda cinler, Arapça yazılar, dualar falan olunca bu beni her zaman daha çok tedirgin ediyor. Çünkü bunlar çok aşina olduğumuz kavramlar ve insanı ister istemez "acaba" diye sorgulatıyor.

İşte yazar kitabı tam bu kıvama getirmişken yavaş yavaş odağını çevirmeye başladı. Bana ilk kez "bir kitaptan korktum" hissini yaşatacakken birden her şey mantık çerçevesinde açıklanmaya başladı. O kısımdan çok çok uzaklaşıldı ve finalde her şey çözüldü. Dolayısıyla benim gözümde harika bir korku olabilecekken tam bir polisiyeye dönüştü kitap.

Gerçekten güzel bir kitaptı. Oldukça akıcı bir dille yazılmıştı ve merak ederek okudum. Ama dediğim gibi tür olarak aradığımı bulamadım ben. Yine de Yaprak Öz'ün diğer kitaplarına da kesinlikle şans vereceğim. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%40): 4/5
Kurgu yukarıda bahsettiğim şekilde ilerleseydi mükemmel olacaktı.   

Sürükleyici ve akıcı olma (%50): 5/5
Çok akıcı ve sürükleyiciydi, ona lafım yok. 

Baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun görmedim. 

Güzel kapak (%5): 3/5
Fena değil. 

Final puanı: 4,5

1 yorum:

  1. Yeni yayın evlerine ve okumadığım yazarlara şans verirken; biraz çekiniyorum. paylaşıma teşekkürler... yazarı not alıyorum.

    YanıtlaSil