30 Kasım 2018 Cuma

Noah

Kitap Adı: Noah
Özgün Adı: Noah
Kitap Yazarı: Sebastian Fitzek
Çeviren: Fulya Altınoğulları

Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 576
Baskı Yılı: 2018

İsa doğduğunda gezegenimizde üç yüz milyon insan yaşıyordu. Günümüzde ise bu sayı yedi milyar. Buna dakikada yüz elli altı insan ekleniyor. Peki dünya bu yükü kaldırmaya hazır mı?

Noah, Fitzek'in diğer kitaplarından çok başka bir yerde bence. Ben sevdiğim yazarların yeni bir şeyler denemesine biraz tereddütle yaklaşıyorum. Neyse ki Fitzek yine harikalar yaratmıştı, önceki kitaplarından farklı olsa da çok güzel bir kurgu çıkarmıştı ortaya. 

Bir adam bir anda metro istasyonu gibi bir yerde uyanıyor. Ama hiçbir şey hatırlamıyor, nerede olduğunu bilmiyor. Adını bile bilmiyor. Bir avcunun içinde Noah yazdığı için adının Noah olduğunu düşünüyor.

Bir tarafta da bir grip salgınının başlamasını okuyoruz. Yavaş yavaş dünyanın her yerinde insanlar bu salgına yakalanmaya başlıyor. Ve okudukça bu salgının bilinçli olarak başlatılmış olabileceği ihtimaliyle karşılaşıyoruz. Kitapta insan nüfusunun kontrolsüzce arttığından, kaynakların çılgınca tüketildiğinden, Dünya'yı nasıl berbat bir yere dönüştürdüğümüzden bahsediyor.


Radikal bir grup bu gidişi durdurmak için tek yolun insan nüfusunu yarı yarıya indirmek olduğunu düşünüyor. 7 milyarlık nüfusun yarısını öldürmek! Her dakika dünyanın bir yerlerinde çocuklar açlıktan ölüyor, insanlar temiz içme suyuna ulaşamadığı için ölüyor. Nüfusumuz sadece birkaç yıl sonra 8 milyar olunca ne olacak? Peki 10 milyar olunca? Ne yiyeceğiz? Nasıl ısınacağız? Soluyacak temiz oksijenimiz kalacak mı?

Dünyanın geleceğini kurtarmak için şu anki nüfusun yarısını bilerek öldürmek etik olarak tabii ki kabul edilemez. Ama bir çözüm yolu bulmazsak geleceğimizin çok karanlık olduğu su götürmez bir gerçek. Rakamlar ortada. Ve kitabın bu konuda yaptığı çarpıcı vurgular çok etkileyiciydi. Fitzek okumayı seviyor ve farklı bir konuya el atmasına şahit olmak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumalısınız. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Gayet iyiydi!

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Büyük bir keyifle okudum.  

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Haksız puan ama olsun :D :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı ilgi çekici gerçekten!

Final puanı: 4,2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder