8 Mart 2018 Perşembe

Kaplumbağa Kabuğunda Dünya

Kitap Adı: Kaplumbağa Kabuğunda Dünya
Özgün Adı: Turtles All the Way Down
Kitap Yazarı: John Green
Çeviren: Çiçek Eriş

Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 312
Baskı Yılı: 2018

Kaplumbağa Kabuğunda Dünya, John Green'in en son kitabı. Aslında çok Green okuyan biri değilim ama bu kitabı merak edip almıştım. Orijinal ismin çok tatlı bir hikayesi var, kitapta bahsediliyor. Keşke Türkçe isme de yansıtılabilseymiş ama farkındayım, biraz zor :D "Bundan aşağısı hep kaplumbağa" gibi bir isim pek mantıklı değil :D

On altı yaşındaki Aza'yı okuyoruz kitapta. Yolsuzluk ile suçlanan milyarder bir adam bir anda ortadan kayboluyor ve bu adamın oğlu Aza'nın çocukluk arkadaşı. Bu sebeple Aza, adamı bulana yüklü bir miktar para teklif edildiğini öğrenen yakın arkadaşı tarafından adamı aramaya teşvik ediliyor ve birlikte aramaya başlıyorlar. 


Etrafında gelişen bazı olaylar da var ama bence Aza'nın kendisi daha önemli bu kitapta. Kitabın bir yerlerinde anksiyete diyor ama bence Aza'da çok daha fazlası var. İlk olarak kendini gerçek hissetmiyor. Bunu nasıl anlatsam, bir yerlerde kitap karakteri falan olabileceğini söylüyor. Kendi vücudunu kendine aitmiş gibi hissetmiyor, bir bütün olarak gerçek olup olmadığını sorguluyor sık sık.

İkinci mesele de hasta olmaktan inanılmaz korkması. Günlük hayatın her anında, aklı bir yerlerden mikrop kapıp öleceği düşünceleriyle doluveriyor. Bir çocukla öpüşürken bir anda korkarak uzaklaşıp internette öpüşürken kaç milyon bakterinin ağzına girdiğini falan araştırıyor. Bu düşünceleri bazen o kadar şiddetleniyor ve engellenemez hale geliyor ki el temizleme losyonuyla ağzını falan çalkalıyor.

Bu halde bir insanı okumak bana çok ilginç geldi. Sondaki teşekkür kısmında yazar kendisinin de bir süre psikolojik tedavi gördüğünden bahsediyor. O yüzden Aza karakterini iyi yazdığını, ne düşündüğünü nasıl hissettiğini falan başarılı tasvir ettiğini düşünüyorum. Sonuç olarak farklı bir kitaptı, güzel bir kitaptı. O yüzden bir şans vermenizi tavsiye edebilirim. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Tek oturuşta bile biter bence. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 0/5
Bu olamamış işte :D

Güzel kapak (%5): 5/5
Aşağı doğru daralan spiraller direkt kitapla alakalı, güzel olmuş. 

Final puanı: 4,15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder