20 Ekim 2017 Cuma

Gökyüzüne Tutunurken

Kitap Adı: Gökyüzüne Tutunurken
Özgün Adı: Skyscraping
Kitap Yazarı: Cordelia Jensen
Çeviren: Pınar Polat

Yayınevi: Yabancı
Sayfa Sayısı: 352
Baskı Yılı: 2017

Gökyüzüne Tutunurken geldiği günden beri çok ilgimi çekiyordu çünkü alışık olduğumuz tarzın biraz dışında yazılmış. Yazar kitabını nazım olarak kaleme almış. Yani bildiğimiz düzyazı değil, dizeler halinde ilerliyor yazılanlar.

Belki şiir gibi de diyebiliriz ama okuduğumuz şeyler şiir değil aslında. Dizeler arasında uyak falan da söz konusu değil. Yazar dağınık yazmış sadece :D Hatta bazen kelimeleri yıldız oluşturacak şekilde falan bile düzenlemiş, çok hoşuma gitti bu.

Ancak kitap için pek de bunu söyleyemeyeceğim. Yüreğimi Dağlayan Kitaplar serisine yeni bir üye daha eklenmiş oldu. Bunu bize niye yapıyorsunuz sevgili yazarlar? Git çiçekleri böcekleri falan yaz. Neden yani böyle kalbimin üstünden geçen kitaplar yazıyorsunuz? :D


Liseden mezun olmaya hazırlanan Mira, babasını annesini aldatırken yakalıyor. Bunu kitabın tanıtım yazısından aldım ancak olay tam olarak böyle değil. Başka şeyler var işin içinde. Bu tanık olduğu olay karşısında fazlasıyla sarsılıyor, akıl hocası olarak gördüğü babasını artık tanıyamadığını falan düşünüyor. Yavaş yavaş da kendisini bütün ailesinden ve okul hayatından soyutlamaya başlıyor. Şimdi düşününce, "Yazar, Mira'nın dağılmış iç dünyasını anlatmak için böyle yazdı belki de." dedim. Daha sonra başka şeyler de oluyor ve Mira çok geç olmadan her şeyi yoluna koymaya çalışıyor. 

Kitap takıldığım bir nokta oldu, o da olayların 1993 yılında geçmesi. Yazarın neden bunu yaptığını merak edip durdum. Hatta kitaptaki bazı olaylara karşı bundan 20 yıl önce toplum daha hassas, daha bilinçsiz falandı diye düşündüm. Hala emin değilim ama sanırım sebep, yazarın kendisi. Yazar da 1993-94 yıllarında Mira ile aynı olayı yaşamış, teşekkür kısmında bahsediyor.

Hem tarz hem de içerik olarak kitabı sevdim ben. Ama dediğim gibi çok içiniz burkuluyor okurken. Hüngür hüngür ağlamayı kabul ediyorsanız okuyabilirsiniz :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Dize dize ilerlediği için çok hızlı okunuyor.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Bir iki kelime gördüm galiba yanlış yazılmış. 

Orijinal isim (%10): 0/5
Orijinal adı Gökdelen'miş :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Fena değil :D

Final puanı: 3,55

1 yorum:

  1. Şiir gibi anlatımı olan kitapları seviyorum :) okuması tatlı oluyor..

    YanıtlaSil