8 Kasım 2016 Salı

Jane Austen'la Çay Saati

Kitap Adı: Jane Austen'la Çay Saati
Özgün Adı: Tea with Jane Austen
Kitap Yazarı: Kim Wilson
Çeviren: Nihan Çevirgen
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 167
Baskı Yılı: 2016


Bu kitabın kategorisinden tam emin olamıyorum. Goodreads'e de baktım orada da nonfiction ve history olarak kategorilendirilmiş. Tam olarak bir biyografi değil, inceleme/araştırma sayabiliriz bence.

Kim Wilson bence çok güzel bir şey yapmış. Dümdüz, sıkıcı bir inceleme yazmaktansa bize Jane Austen'la çey keyfi yapma fırsatı vermiş. Bu nedenle kitabın keyifli bir dili olduğunu söyleyebilirim kesinlikle. Çayın tarihinden, İngiltere'ye gelişinden, Austen'ın eserlerinde çayı kullanışından bahsediyor yazar. Hatt her bölümün sonunda çeşitli yemek tarifleri de veriyor. Tabii bu tarihler 1800'lü yıllarda basılmış bir yemek kitabından olduğumuz için pek alışık olduğumuz tarzda değiller :D

Çayla ilgili çok enteresan şeyler öğrendim o yüzden sizle de paylaşmak istiyorum. Bizim bugün markette dolaşırken yüzüne bile bakmadan onlarca marka arasından rastgele elimizi uzatıp seçtiğimiz çay, 18. yüzyılda çok pahalı ve lüks bir içecekmiş. O kadar ki, yalnızca elit insanların içebildiği çaylar, hizmetçilerin çalma riskine karşı, kilitli kutularda saklanıyormuş.



Çay bu kadar sosyetik bir içecek olunca saklandığı kutular da özel telkari işlemeli, kakmalı kerestelerden oluyormuş tabii. Çay servisi için de yurtdışından özel olarak getirtilen çay fincanları, porselen çaydanlıklar, özel çay sehpaları kullanılıyormuş.

Hatta, çay suyunu basit bir bakır çaydanlıkta kaynatmak adeta bir hakaret olarak görülüyor, Bunun yerine tabii ki özel olarak süslenmiş, gümüş ayaklı çaydanlıklar kullanılıyormuş.

Yazar o zamanlarda en kaliteli çay fiyatının vasıfsız bir işçinin haftalık maaşının iki katına denk geldiğini söylüyor. Eh, bu kadar lüks bir içeceğin sosyal statü simgesi olduğunu tahmin etmek çok zor değil. "Bir kişinin çaydan haberdar olması ve sevmesi onu medeni yaparken, çayı hor görenler ise en hafif tabirle cahil ve kafasız insanlardı" diyor yazar. Çay içebiliyor ve hatta misafirlerine ikram edebiliyor olmak da yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunuzu gösteriyordu.

Böyle işte. Bence keyifli bir kitaptı. Çayın tarihinin yanısıra Jane Austen'ın eserlerinde çayı nasıl kullandığına dair de pek çok alıntı vardı. Jane Austen sevdiğiniz bir yazarsa bu kitap daha da fazla keyif verebilir size.


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Bu da güzeldi :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 3/5
Saati fazla olmuş biraz :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı şeker gözüküyor bence :D

Final puanı: 3,95

4 yorum:

  1. merak ettim bu kitabı teşekkürler bilgi için :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap beni elbette Jane Austen adıyla davet eder. Yeri ayrıdır da benden. Hem eğitimden gelen bir yeri hem de başka başka yerleri vardır. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Blogunuz çok güzelmiş :) Takibe aldım ben de bloguma beklerim http://okuugit.blogspot.com.tr/ sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. enteresan bir kitaptır kendileri :)

    YanıtlaSil