14 Temmuz 2016 Perşembe

OZ

Kitap Adı: Oz
Özgün Adı: Oz: Dorothy of Kansas
Kitap Yazarı: Adam Fawer
Çeviren: Algan Sezgintüredi
Yayınevi: April Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 384
Baskı Yılı: 2016


Oz'u ilk gördüğüm günden beri takip ediyordum ve çok heyecanlıydım. Çünkü Adam Fawer yani! O yüzden elime geçtiği gün de kitaba başladım. 

Ama okumaya başlayınca beni şaşırttı. Çünkü bu kitap bildiğimiz Oz Büyücüsü'nün yeniden yazımı gibi bir şey. Aslında sizin bildiğiniz, çünkü ben Oz Büyücüsü'nü okumamıştım daha önce :D 

Kitabın ilginç bir yönü daha var, kitap bize ithaf edilmiş :D Önsözde yazar "Türkiye halkı olmasaydı bu kitabı yazamazdım." diyerek başlıyor ve kitaplarının Amerika'da beklenen sayıda satmadığını, Türkiye'de çok popüler olduğunu falan anlatıyor. Buradaki editörüne falan övgüler diziyor. 

Fawer büyük oranda orijinal hikayeye sadık kalmış ama kendinden ögeler de eklemiş tabii ki. Biraz daha günümüze uyarlamış, teknolojik detaylar falan katmış. 



Ben kitabı bitirince hemen Oz Büyücüsü'nü de okudum. Hem orijinal hikayeyi göreyim de hem de bir karşılaştırma yapayım diye. Ben Fawer'ın yazdığı karakterleri çok çok daha fazla sevdim. Özellikle Korkuluk'u. Adam Fawer versiyonunda inanılmaz tatlı ve komikti :D

Ama şunu söylemeliyim. Eğer Empati ve Olasılıksız gibi bir şey bekliyorsanız bu kitap çok zayıf ve sönük gelecek size. Bir kere tür olarak çok farklı. Ve zaten yazar yeni bir şey yazmamış. O yüzden o kadar da büyük beklentiniz olmasın bence. Empati gibi, Olasılıksız gibi müthiş yeni bir kurgu okumayı ben de çok isterdim. Yazar neden böyle yapmış bilmiyorum. Ama önsözdeki teşekkürden anladığım kadarıyla Fawer yazmakla ilgili biraz sıkıntı yaşıyor. O yüzden nedense yeni bir şeyler üretemediğini düşündürttü bana :D


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Dediğim gibi, yeniden yazım. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi.

Orijinal isim (%10): 5/5
Oz işte :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Kapakta bir şey yok :D

Final puanı: 3,75

4 yorum:

  1. Beni hayal kırıklığına uğratan bir kitap oldu aslında.Kitapçıda görünce dedim hemen bunu almalıyım,Adam Fawer sonuçta.Olasılıksız gibi bir olay kurgusu bekleyip de fabl türü bir kitap çıkması beni şoka uğrattı.

    YanıtlaSil
  2. Benim kitaplığımda duruyor. Olasılıksız tarzında bekliyordum :(

    YanıtlaSil
  3. Yazarların bazen durgunluk yaşadıkları dönemler oluyor. Büyük beklentiler yarattıkları okuyucularında hayal kırıklığı yarattıkları en az bir kitapları oluyor.
    Umarım yeni kitabında bunu yaşatmaz

    YanıtlaSil
  4. yazarın iki kitabını da yıllar önce çok severek okumuştum ve yazarın yeni kitap yayımlamasını sabırsızlıkla bekliyordum. şimdi bu yorumu okuyunca üzüldüm biraz. şaşırdım da. yazarın kitapları bana göre o kadar iyiydi ki Amerika'da çok satmamasına şaşırdım.

    YanıtlaSil