11 Mart 2016 Cuma

Orlando

Kitap Adı: Orlando
Özgün Adı: Orlando
Kitap Yazarı: Wirginia Woolf
Çeviren: İlknur Özdemir
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Sayfa Sayısı: 260
Baskı Yılı: 2014

Orlando'yu Eren, Orçun, Gizem ve ben Kadınlar Günü Okuma Etkinliği kapsamında okumuştuk. Sanırım ilk yorumu ben giriyorum :D Fuarda Kırmızı Kedi'nin standında Woolf kitaplarına bakıp ne okusak diye düşünürken Eren bu kitabı eline aldı ve arka kapak yazısını okumaya başladı. Şöyle yazıyor:

"Canı istediğinde bukalemun gibi biçim, daha doğrusu cinsiyet ve kimlik değiştiren tarihi bir karakterdir Orlando. Erkek olarak başladığı hayatını kadın olarak sürdürür, on altıncı yüzyılda soylu bir aileye doğar, birkaç yüzyılı hızla yaşar, bir gecede cinsiyet değiştirir, yirminci yüzyılın ilk yarısına bir kadın yazar kimliğiyle ulaşır. Delikanlılığında Kraliçe'nin sevgilisi olur, İngiltere Kralı tarafından İstanbul'a büyükelçi olarak gönderilir." 

Bunu duyunca hemen "ooo" dedik ve kitabı aldık :D Benim ilk Woolf deneyimim oldu böylece bu kitap. Kitap garip. Karakteri bir yana bırakın, kitabın kendisi de garip. Çünkü Woolf aslında gerçekte var olmayan birinin biyografisini yazmış. Ve o kadar detaylı anlatıyor ki okurken karakterin aslında "sahte" olduğunu unutuveriyorsunuz :D Hatta zaman nereden bulduğunu anlayamadığım fotoğraflarla da destekliyor hikayeyi. Orlando'nun hem erkek hem de kadın haline ilişkin fotoğraflar vardı mesela.



Biyografi olduğu için bana bir tık sıkıcı geldi açıkçası. Çünkü ben hep çok yüksek tempolu, aksiyon dolu kitaplar okuyorum :D Ama eğer bu tarz şeyleri okumaya alışıksanız bu kitabı öneririm. Çünkü gerçekten farklı bir konusu var. Bir de kitapta anlatıcının bazen araya girip bir şeyler söylemesi hoşuma gitti. Mesela şöyle bir şeyler diyor: Orlando yolculuğuna devam ederken biz de şu konudan bahsedelim.

Ayrıca kitabın baskısına bayıldığımı söylemeliyim. Hem rengi inanılmaz güzel hem de benim çok sevdiğim şu pürüzlü yüzey var kitapta. Bu dokuyu neden bu kadar çok seviyorum ya? :D

Kitapta çok hoşuma giden bir yeri alıntılayarak yazıyı bitiriyorum: 

"Cinsler farklı olsalar da birbirine geçişlidirler. Her insan ruhunda bir cinsten öbürüne gidip gelir ve çoğunlukla sadece giysiler kadına ya da erkeğe benzetir kişiyi, oysa yüzeyin altındaki cinsiyet üstündekinin tam tersidir."

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Dediğim gibi ilginç bir konusu vardı. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Biyografi olduğundan benim için çok da akıp gitmedi.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Gayet güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
E zaten Orlando :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Kapakta Woolf'un fotoğrafı var sadece.

Final puanı: 3,65


2 yorum:

  1. Yazarın Deniz Feneri kitabını okumuştum sıkılmıştım biraz.

    YanıtlaSil
  2. biyografileri okurken ben de sıkılanlardanım.

    YanıtlaSil