4 Mayıs 2015 Pazartesi

Çırak (Rizzoli & Isles, #2)

Cerrah geri dönüyor ve bu kez yalnız değil

Kitap Adı: Çırak

Özgün Adı: The Apprentice
Kitap Yazarı: Tess Gerritsen
Çeviren: Cumhur Mısırlıoğlu
Yayınevi: Martı
Sayfa Sayısı: 384
Baskı Yılı: 2014

Çırak, Rizzoli & Isles serisinin ikinci kitabı. Fuardan bu kitabı alırken standdaki görevli kitaplardaki hikayelerin birbiriyle bağlantılı olmadığını, sırayla okumasam da bir şey olmayacağını söylemişti. Aslında öyle değilmiş, yan, tam olarak değil. Tamam yepyeni bir olay da oluyor ama aynı zamanda ilk kitaptaki katil geri dönüyor ve kitap boyunca ilk kitaptaki olaya da atıflar var. 


Diğer kitaplar nasıl olacak bilmem ama bu kitabın daha keyifli olması için Cerrah'ı tanıyor olmanız ve Rizzoli ile arasında geçenleri biliyor olmanız gerekiyordu bence. Ama bu kitap biraz daha durgundu benim için. Çünkü daha çok Rizzoli-Cerrah ilişkisine ve Cerrah'ın patolojisinin sebeplerine ağırlık verilmiş gibi. Tamam arkada yine cinayetler oluyor ama aradığım kanı, vahşeti göremedim :D


Kısaca konusu şöyle: Rizzoli yeni bir seri katil vakasıyla çalışmaya başlıyor. Bu katil de Cerrah'ın yöntemini ve onun kullandığı malzemeleri falan kullanmaya başlıyor. Bu yüzden de Rizzoli'yi yine uykusuz geceler bekliyor işte :D


Ayrıca Tess beyne alınan darbeler ve bunun sonucunda kişilik değişimlerinden falan bahsetmiş biraz, bu kısmı çok sevdim. Gerçekten bazı vakalardan biliyoruz ki çeşitli kazalarla alınan beyin hasarları insanların kişiliğini değiştirebiliyor. Aslında fiziksel hiçbir belirti görülmeyebiliyor, o kişi günlük hayatında devam ediyor ama bambaşka bir kişiliğe sahip oluyor.

Bu konuyla ilgili çok meşhur olan ve benim de derste gördüğüm Phineas vakası var. Phineas çalışırken bir kaza sonucunda iki metrelik demir çubuk sol yanağından girip kafatasını delerek çıkıyor. Ama Phineas ölmüyor, tedavi ediliyor ve bu olaydan sonra yıllarca da yaşıyor. Ama bambaşka biri olarak. Düzgün konuşuyor, yürüyor, ellerini kullanabiliyor, duyabiliyor ve görebiliyordu (elbette sağ gözüyle). Ama kazadan önce duyarlı, zeki ve saygılı bir adam olarak tanınsa da artık saldırgan, düşüncesiz biri oluyor.

Bu konular özetle beynimizin ne kadar çılgın olduğunu gösteriyor :D Daha önce katilin çocukluk yaşantıları ve onu cinayet işlemeye iten sebeplerin incelendiği bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum. Bu kitabın bu yönünü de çok sevdim.

Kitap genel olarak güzeldi yani. Ama Cerrah'ı okumadan okumanızı tavsiye etmiyorum. Bu ne ya, bu nereden çıktı diye takılabileceğiniz noktalar var. 


Özgün konu ve kurgu (%35): 4/5
Güzel bir kurguydu, şaşırtmalar hiç bırakmadı beni :D

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5 
Oldukça sürükleyiciydi.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Bendeki kitap ciltli, şömizli. Gözlerinde kalp olan emojiden koymak istiyorum buraya :D 

Orijinal isim (%10): 5/5
Güzel çevirmişler :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Eski beyaz versiyonu çok daha güzel, bu parlak kırmızıyı sevemedim :D Lütfen Martı, tekrar beyazlardan bas! 

Final puanı: 4,5

2 yorum:

  1. Merhaba bloğunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım bana da beklerim :)

    https://ataleofbeauty.blogspot.com

    YanıtlaSil