15 Temmuz 2014 Salı

Dante Denklemi

Kitap Adı: Dante Denklemi
Özgün Adı: Dante's Equation
Kitap Yazarı: Jane Jensen
Çeviren: Selim Yeniçeri
Yayınevi: Koridor
Sayfa Sayısı: 648
Baskı Yılı: 2013

Şifreleri severim. O yüzden kitabın başlangıcında anlatılan Tevrat'ın şifresi bölümünü de çok sevdim. Şöyle bir şey varmış:

The rabbis hoped and prayed for god to lead the people over land and over sea to the kingdom of their being, Eretz Yisrael

(Hahamlar, Tanrı'nın halkı denizin ötesindeki krallığa, İsrail Toprakları'na götürmesini umut ettiler ve bunun için dua ettiler.)

İlgili cümle Eşit Sayıda Harf Aralıkları yöntemiyle tarandığında heaven (cennet) ve angels (melekler) kelimeleri çıkıyormuş. Çevirmen burada yazarın iddiasını açıkça sergilemek amacıyla cümleyi orijinal haliyle paylaşmış, çok da iyi yapmış. Bu kısmı Türkçe çeviriyle anlatmak çok zor olurdu.

Kitap temelde Tevrat'ta şifreler olduğuna inanan ve bunları çözmeye çalışan bir haham ve bir bilim adamı ile bunlarla ilişkili bir kaç insanı anlatıyor. Haham, yukarıda bahsedilen yöntemle Tevrat'ta şifreler ararken bir çeşit toplama kampında esir olan ve günün birinde gözler önünde ortadan kaybolan Yosef Kobinski'nin ismini bulur. Yosef Kobinski kimdir ve neden Tanrı onun ismini Kutsal Kitap'a koymuştur, sorusuna cevap aramasını okuruz biz de.


Ancak kitabın ortalarına doğru öyle bir şey oluyor ki yarısından sonra adeta bambaşka bir kitap okuduğumu düşünmeye başladım. Gerçekten iki ayrı kitap olarak bile satılabilir bence :D Burada hoşuma giden bir alıntıyla ufacık bir spoiler vermek istiyorum :D 

"Sadece başka bir gezegende değiliz. Artık kendi evrenimizde bile değiliz!"

Dante Çarkı (Dante's Wheel)


Gelelim kitabın adına. Neden Dante Denklemi, hiç anlamış değilim. Dante'nin ismi ilk kez 529. sayfada geçiyor (kitap zaten 648 sayfa) ve bir daha da kendisinden hiç bahsedilmiyor. Bir de kitabın başında Dante Çarkı diye bir görsel var o kadar. Kitaba adını verdiği halde Dante'yle ilgili görüp görebileceğiniz her şey bu kadar :D Kitaba konu olan 'bir eksi bir' teknolojisinin fikri Dante'ye ait ise de yazar bununla ilgili hiç bir bilgi vermemiş.



Tanrı'nın ismini Tevrat'a gizlediği Yosef Kobinski'nin İşkence Kitabı'ndan oldukça beğendiğim bir alıntı ile yazıyo noktalıyorum o halde:

Bir çocuk anne rahmine düştüğünde , bir milyon sperm tek bir yumurta için yarış eder. Spermlerden biri yumurtaya girmeyi başardığında kapıları kapatan gizemli güç nedir? Bu aynı süreç, bir gezegende sadece tek bir türün egemen olmasını da sağlar. Evrim teorisini şu soruyla sorgulayan hahamlar duydum: Eğer maymunlar akrabalarımızsa, neden onlar da ruh denen bilinç kıvılcımını geliştiremediler? Nedeni şu: Evrim sürecinin başlarında, bir milyon farklı tür o kıvılcıma daha hızlı, daha hızlı ulaşmak için birbirleriyle rekabet eder. Ve türlerden biri o bilinç nimetine ulaştığında, diğerleri için kapılar sonsuza dek kapanır. Nasıl bakacağımızı bildiğimiz takdirde, evrenin sırlaırnı yumurta kabuklarında bulabiliriz.

Kitaba Puanım: B+


2 yorum: