7 Nisan 2019 Pazar

Kabil

Kitap Adı: Kabil
Özgün Adı: Caim
Kitap Yazarı: José Saramago
Çeviren: Işık Ergüden

Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Sayfa Sayısı: 152
Baskı Yılı: 2011


Saramago çook uzun zamandır tanışmak istediğim yazarlardan biriydi ve nedense bu kitabı çok ilgimi çekiyordu. Önce sever miyim emin olamadığım için Kindle'dan deneyeyim diyordum ama sonra dayanamadım ve bir alışverişime ekledim kitabı.

Bazıları Kabil'in Saramago'ya başlamak için doğru kitap olmadığını düşünebilir. Ve haklı da olabilirler :D Yazarın ilgi çekici bir dili olmasına rağmen çok yavaş akıyor kitap. Yani en azından benim için öyle oldu :D

Saramago bu kitapta pek çok dini kıssaya değiniyor. Adem ile Havva'nın cennetten kovulmasıyla başlıyor, Kabil'in kardeşi Habil'i öldürmesiyle devam ediyor. Bu noktadan sonra da kovulan ve lanetlenen Kabil bir nevi zamanda yolculuk yaparak kutsal kitaplarda bahsedilen pek çok olaya tanıklık ediyor. İbrahim'in oğlunu kurban etmesi, Nuh tufanı, Sodom ve Gomore, Lut Kavmi...


Yazarın ince dokundurmaları ve sarkastik üslubu ilgimi çekse de Tanrı'ya olan bu nefreti de beni biraz şaşırttı :D Yani bir çok yerde alenen dalga geçiyor, sıklıkla Tanrı'yı ve verdiği kararları açık açık sorguluyor. En etkileyici kısımlardan biri de Lut Kavmi'nde suçsuz olduğu halde neden kadın ve çocukların da cezalandırıldığını sorguladığı bölümdü. "Çocuklar, dedi Kabil, oradaki çocuklar masumdu."

Özetle benim için ilginç bir tanışma deneyimi oldu. Çok akıcı olmayacağını aklımda tutarak Saramago'nun diğer kitaplarını da yavaş yavaş okumak istiyorum ve yorumu kitabın son cümlesiyle bitiriyorum:

"Hikaye bitti, anlatacak başka bir şey olmayacak."

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Enteresandı :D 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Gerçekten çok yavaş okuyabildim. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Eh zaten :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Kapağın pek bir olayı yok açıkçası :D

Final puanı: 3.65

1 yorum:

  1. En sevdiğim yazarlardan biri, son zamanlarda çok popüler oldu. Ama bu değerini eksiltmiyor. Pes etmeyin :)

    YanıtlaSil