Kitap Adı: Atlantis Geni
Özgün Adı: The Atlantis GeneKitap Yazarı: A. G. Riddle
Çeviren: Bora Serkan Yavuz
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 568
Sayfa Sayısı: 568
Baskı Yılı: 2018
Atlantis Geni ilk gördüğüm anda büyük ilgimi çekmiş bir kitaptı. Hatta başlarken birkaç güne okur, fuar bitmeden size tavsiye ederim demiştim. Çünkü çok beğenecekmişim gibi hissetmiştim. Ama öyle olamadı maalesef.
Bazı yazarlar vardır, ellerinde harika bir konu olmasına rağmen bunu işleyemez ve heba ederler. Bu yazar için de bu düşüncedeyim ne yazık ki. Atlantisliler muazzam konu, bayılırım. Bunun dışında evrim var, insanın kökenleri var, genetik var. Birbirinden güzel konular var. Ama kitap çok uzun. Gereksiz uzun. Neredeyse 600 sayfa! Ve inanılmaz karışık. Onlarca karakter var. Onlarca mekan var. Kitabın sonuna geldiğimde bile kim kimdi emin olamadım yani :D
Hal böyle olunca, bu kadar uzun bir kitabı okurken "Vay be! Yazar bu kadar karmaşık bir kurgu yazmış, bravo!" falan diye düşünmedim. Aksine yazarın kafa karışıklığını hissettirdi bana, yeter artık bitsin diye okudum.
Bahsetmeden geçemeyeceğim, kitapta bizim nasıl hayatta kaldığımızla ilgili açıklamalara hayran oldum. Homo sapiens, neandertaller ve birkaç insansı türle birlikte yaşarken nasıl oldu da biz hayatta kaldık ve diğerleri tükendi diye soruyor kitap. Çünkü neandertaller bizden daha iriydi ve beyinleri de daha büyüktü.
Kitaptaki açıklamaya göre Toba Faciası denen çok büyük bir volkanik patlama sonrasında homo sapiensler çok azaldı. Sayımızın 10 bine kadar düştüğü söyleniyor. Bu da genetik bir dar boğaz yaratıp bizi evrimleşmeye zorladı. Böylece bir gen sıçraması yaşadık ve beyin yapılanmamız yenilendi. Böylece lisan kullanmaya, analitik düşünmeye, çok daha zeki olmaya başladık. Ve neandertaller ile diğer türleri adeta soykırım ile yok ederek hayatta kalan tek tür olduk.
Daha da garibi, ikinci gen sıçramasının şu anda gerçekleştiği iddia ediliyor. Ve bu sıçramayı yaşayıp insanlığın yeni sürümü olanlar Otizmliler! Otizm dediğimiz şey, genetik bir farklıkıktan ötürü beyin yapılanmasındaki bozukluk aslında. Ama bizim bozukluk olarak gördüğümüzü onlar insanlığın bir üst sürümü olarak görüyorlar. Otizmin böyle kullanılmasına bayıldım! :D
Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Konu harika ama yazar becerememiş :D
Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 2/5
Çok sıkıldım okurken.
Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Bazı yerlerde yazım hataları falan vardı.
Orijinal isim (%10): 5/5
Bu olmuş en azından :D
Güzel kapak (%5): 4/5
Kapak ilgi çekici bence!
Final puanı: 2,85
Otizme başka bir gözle bakmalı artık.
YanıtlaSil