14 Kasım 2015 Cumartesi

Ada (Nil, #1)

"Var olmayan bir adadan nasıl kurtulursun?"

Kitap Adı: Ada
Özgün Adı: Nil
Kitap Yazarı: Lynne Matson
Çeviren: Bige Turan Zoubakis
Yayınevi: Yabancı
Sayfa Sayısı: 440
Baskı Yılı: 2015


"Tamam, İşte durum şu. Buraya ergenlik yıllarındayken, on üç on dokuz yaş arası bir yerde geliyorsun. Bir yılın var. Ya bir kapı yakalarsın ya da..." Durdu, safir gözleri alevler içindeydi, kendisi tutuşacak zannettim. "Ya da?" diye bastırdım. "Ölürsün." 

Dakikalar önce Ada'yı bitirdim. Çok güzeldi. Öncelikle şunu merak ediyorum, bu distopya yazarları çocuklardan ne istiyor? Açlık Oyunları, Labirent, Uyumsuz, Ender'in Oyunu... Sürekli çocukları garip dünyalara atıp, onların ölmelerini izliyoruz. Okuduğum kitapları ben de çok seviyorum ama bir yandan da psikopatça geliyor bana.

Bu kitapta olay şu: Solucan deliği gibi bir şey, dünyanın herhangi bir yerinde açılarak 13-19 yaş arası bir çocuğu alıyor ve var olduğu bilinmeyen, hiçbir haritada falan gözükmeyen Nil Adası'na atıyor. Bazen bu kapılardan hayvanlar ya da eşyalar falan da geçiyor. Ada'ya düşen çocuğun bir yılı var, tam 365 günü. Her öğlen vakti adanın herhangi bir yerinde açılan çıkış kapılarından birini yakalayıp geri dönmesi gerekiyor. Yoksa ölüyor.

Biz de hikayeyi bir gün kapıya yakalanan Charley ve adaya çok daha önce düşmüş olan Thad'in ağzından dinliyoruz. Thad'in son günlerini okumak müthiş heyecanlıydı, yazar delirtti resmen. Son sayfalar inanılmazdı.


Ama yazar kitabı sanki seri değilmiş gibi bitirdi. Yani olan oldu, öyle ucu açık bitmedi benim için. Diğer iki kitapta ne anlatacak gerçekten merak ediyorum. İkinci kitap Nil Unlocked ve üçüncü kitap Nil on Fire. İsimleri bile heyecan verici ama içeriğiyle ilgili hiçbir tahmin yapamıyorum.

Doğrusu Ada'yla ilgili merak ettiğim bazı şeyler var. Ada gerçekten ara sıra bahsi geçtiği gibi akıllı mı, yani çocuklarla oynuyor, olaylara müdahale edebiliyor mu? Ne zamandan beri var? Adaya niye soğukkanlı hayvanlar geçemiyor? Kapı olayı tam olarak nasıl gerçekleşiyor?

Böyle işte, kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Diğer kitapların ebooklarını hiçbir yerde bulamadım, bulsam okuyacağım :D Bulabileceğim bir site öneriniz falan varsa alırım :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Var olmayan ada, solucan deliği. Daha ne isterim :D 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Çok akıcıydı.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Birkaç kelime hatası gördüğümü hatırlıyorum. Ama baskısı harika, Yabancı her seferinde kendisini aşıyor :D

Orijinal isim (%10): 0/5
Keşke orijinal isim olsaydı.

Güzel kapak (%5): 5/5 
Orijinal kapak ve çok güzel. Cildi de harika. 

Final puanı: 4,5


4 yorum:

  1. Cidden neden gençlere bu eziyetler kdwkahdjshd
    Hiç anlayamadım ama ekşın oluyor, bizde seviyoruz sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. Solucan Deliği mi? Oo süper. Konusu cidden ilgi çekiciymiş. Kapağı da harika, umarım yakın zaman da ben de okuyabilirim :')

    YanıtlaSil
  3. Aslında gerçek hayatta da bolca olan bir şey gençlerin sınanması. Buna eski zamanlarda daha fazla rastlanır. Eski kabilelerde erkekler, gençlik çağlarına geldiklerinde erkek olduklarını kanıtlamarı için çeşitli testlere tabi tutulurdu. Bizde ise isim alabilmesi için bir kahramanlık göstermesi gerekiyordu. Yani bunun örnekleri çok felsefi tarafını tabi araştırmak lazım. Kitap seri olduğu için hepsi çıkana kadar beklerim yine. 3. kitap daha yayınlanmamış sanırım amazonda ileri bir tarih gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nil unlocked ne zaman gelecek..yani türkçe olarak..geldiyse eğer ,bulamıyorum..

      Sil