9 Eylül 2014 Salı

Uyumsuz (Divergent, #1)

Tek Bir Seçim
Arkadaşlarını Belirler

Tek Bir Seçim
İnançlarını Tanımlar

Tek Bir Seçim 
Sadakatini Şekillendirir

Tek Bir Seçim
Seni Dönüştürebilir

Kitap Adı: Uyumsuz
Özgün Adı: Divergent
Kitap Yazarı: Veronica Roth
Çeviren: Uğur Mehter
Yayınevi: Artemis
Sayfa Sayısı: 516
Baskı Yılı: 2014

Geleceğin Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüştür: Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 16 yaşına gelen her birey bir teste alınır ve kendisinin ait olduğu topluluğu belirler. Fedakarlık'ta doğmuş olan Beatrice ve abisi Caleb da seçim günü topluluklarını seçecektir.


Dün akşam itibariyle kitabını ve az önce de filmini bitirmiş bulunuyorum. Bunu da bitirerek Yaz Okuma Şenliği'nde sona doğru yaklaşıyorum. Kaldı iki kitap! 

Uyumsuz, ikinci kitap Kuralsız ve üçüncü kitap Yandaş ile birlikte bir üçleme (Dördüncü kitap çıkacak mı bilmiyorum :D). Aylar önce filmin afişini bir yerlerde gördüğümde dedim ki "Aha Açlık Oyunları'ndan çarpmışlar" :D Kitabı okurken de düşüncem çok değişmedi açıkçası. Konuları çok farklı da olsa bence izlenen olay örgüsü ve kullanılan kurgu aynı. Toplum sınıflara bölünmüş, belirli bir yaşa gelen çocuklar seçiliyor, ortada bir isyan var ve bu çocuklar dünyayı kurtaracak bla bla bla. 

Kitap kesinlikle çok akıcı, ona hiç bir itirazım yok. Bir bakıyorum ki 100 sayfa okumuşum bile, nasıl geçtiğini anlamadım. Evet kitabı sevdim de. Tam benim gibi fantastik kurgu delisi okurlar için yazılmış. Ama ne bileyim bir Açlık Oyunları değil :D Bana o heyecanı veremedi, ben Açlık Oyunları'nı bitirmek için gece 2'ye kadar kitap okuduğumu hatırlıyorum. Ama bu seride ikinci kitabı okumayı biraz ertelesem bile olur yani. Açıkçası ikinci kitapta ne olacak, çok da merak ettirerek bitmedi Uyumsuz. 

Gelelim filme... Kitabı okuyan biri olarak aman sakın filme bulaşmayın. Değiştirilen, öne alınan, hatta hiç işlenmeyen sahneler mevcut. Kitabı okuyup konunun nasıl ilerleyeceğini bilen biri olarak filmi bu şekilde izlemek beni çok rahatsız etti. Zaten genelde kitaptan uyarlama filmlere temkinli yaklaşırım, hiç güzel çıkmazlar. Bu film de önyargılarımı doğrular nitelikteydi. Ayrıca sanki dünyada çocuk oyuncu kalmamış gibi 16 yaşındaki Tris rolü için 22, yine 16 yaşındaki Caleb rolü için 20 yaşında oyuncular seçilmesi inanılmaz saçma. Evet, yine de çok abartmamışlar, en azından bizdeki lise dizilerinde 40 yaşındaki adamları oynatma zırvasından epey uzaklar :D Ama ben her zaman oyuncu ile karakterin aynı yaşta olması gerektiğini savunuyorum. Buna ek olarak kitapta bahsi geçen çelimsiz, kısa boylu Tris ile oyuncu Shailene Woodley'nin alakası yok :D

Kitaba puanım: A-

2 yorum:

  1. Ben oyuncuları çok beğenmiştim açıkçası.Özellikle Theo James Four'u çok iyi oynamış.Karakterle oyuncu arasındaki yaş farkını abartıyorlar o çok doğru.Yine de her distopya kitabına Açlık Oyunları kopyası demek doğru değil bence.Sadece Açlık Oyunları o konudaki en iyi kitap.Birinci kitabın üçlemedeki en iyi kitap olduğu söyleniyor.Ben de ikincisinden çok memnun kalmadım açıkçası.Aklımdaki soru işaretlerini gideremedi anlatım yeterli değildi bana göre.Açlık Oyunlarıyla kıyaslanamaz bile ama yine de konu olarak hoş bir seri bence :))

    YanıtlaSil
  2. Konunun güzel olduğuna ben de katılıyorum, ama ne bileyim bende o heyecanı yaratamadı. Tam istediğim keyfi alamadım yani

    YanıtlaSil