1 Ağustos 2017 Salı

Dimple ve Rishi Tanışınca

Kitap Adı: Dimple ve Rishi Tanışınca
Özgün Adı: When Dimple Met Rishi
Kitap Yazarı: Sandhya Menon

Çeviren: Pınar Çelebi

Yayınevi: Misis Kitap
Sayfa Sayısı: 436
Baskı Yılı: 2017

Dimple ve Rishi Tanışınca, Misis Kitap'ın yepyeni kitabı ve sağolsunlar harika bir sunumla elime ulaştı. Çok bekletmek istemedim ve okumaya başladım ben de. Açıkçası yüksek bir beklentim yoktu ama kitap beklediğimden çok daha iyi çıktı. Uzun zamandır bu kadar eğlendiğim bir kitap okumamıştım sanırım.

Karakterlerimiz Hint. Bu arada ilk kez bir Hint kurgusu okuyorum, bu da kitabın bir başka güzelliğiydi. Dimple liseden yeni mezun olmuş genç bir kadın. Klasik bir ailesi var ve annesinin tek amacı Dimple'ın kendine bir eş bulup bir an önce evlenmesi. Dimple annesinin bitip tükenmek bilmeyen ısrarlarını "İdeal Hintli Koca" olarak adlandırıyor :D Dimple'ın ise bu taraklarda hiç bezi yok. Amerika'da doğup büyüdüğü için kendini Hint olarak bile tanımlayamıyor, ailesinin kültürüne oldukça uzak.

Öte yandan, Rishi ailesine bağlı, geleneksel bir genç Hint erkeği. En büyük hayali evlenip çoluk çocuğa karışmak ve böylece ailesini mutlu etmek. Ailesi kendisine bir kız ayarladığını ve onun gittiği yaz okuluna giderek orada onunla tanışması ve hatta evlenme teklifi etmesi gerektiğini falan söylüyor.


Ancak bu olanlardan Dimple'ın haberi yok tabii. Yaz okulunda Rishi ile tanışınca ve neler olduğunu öğrenince çok şaşırıyor. Başlarda Rishi'ye çok ters davransa da zamanla ısınmaya başlıyor ve aralarında kuvvetli bir çekimin doğuşunu okuyoruz biz de.

Kitap gerçekten çok keyifliydi. Karakterler çok eğlenceliydi, olayların gidişatı güzeldi. Her yönüyle su gibi aktı kitap. Ayrıca, kültürel olarak benzerlikler görmemin de kitabı beğenmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum. Kadına ve kadının işlevine bakış konusunda bizim kültürümüz de benzer fikirleri paylaşıyor. Bence bir Amerikalı bu kitabı okuduğunda Dimple'ın üzerindeki baskıyı gerçekten içselleştiremeyecek çünkü onların kültürüne epey uzak şeyler bunlar.

Son olarak, kitapla ilgili harika bir şey daha var. Bir Hint kurgusu olduğu için kitap boyunca yöresel kıyafetlerin, yemeklerin ve pek çok şeyin bahsi geçiyordu. Bunlar için bölüm sonlarına karekodlar eklenmiş. Telefonunuza indireceğiniz herhangi bir karekod okuyucu vasıtasıyla bölümlerde bahsedilen bu şeylerle ilgili video ve görsellere ulaşabiliyorsunuz. Türkiye'de ilk kez bir kitapta böyle bir şey yapıldığını görüyorum ve bu harika! Misis kitap gerçekten çok özenli ve güzel işler çıkarmaya devam ediyor. 

Özetle, kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Tam bir yaz kitabı, çok keyifli, çok akıcı. Bir çırpıda okuyup bitirebilirsiniz!

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi!

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Çok akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Gayet güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Aslında "Dimple Rishi ile Tanışınca" olması gerekiyor :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı da kitap gibi eğlenceli olmuş bence! 

Final puanı: 4,6

2 yorum:

  1. Yorumundan sonra kesinlikle okumaya karar verdim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim ve artık takipteyim :)
    Bana da uğrarsanız çok sevinirim...

    YanıtlaSil