25 Şubat 2017 Cumartesi

Sen Bunu Okuduğunda Ben Ölmüş Olacağım

Kitap Adı: Sen Bunu Okuduğunda Ben Ölmüş Olacağım
Özgün Adı: By the Time You Read This, I'll be Dead
Kitap Yazarı: Julie Anne Peters
Çeviren: Duygu Yücel
Yayınevi: Go!
Sayfa Sayısı: 268
Baskı Yılı: 2016


Bu kitaba önce adıyla başlamak istiyorum çünkü bence adı ÇOK GÜZEL. Kitaplar böyle çarpıcı isimleri çok seviyorum gerçekten. Benim bu kitabı alıp okumamam mümkün değildi mesela :D

İsminden bu kadar anlaşılmıyordu bence ama kitapta çok ciddi bir depresyon var. Okumaya başladım ve bir anda çok fazla geldi bana, "ne oluyor?" dedim, kitabı okurken modum düştü resmen. Daelyn, anaokulundan beri zorbalığa maruz kalan daha önce birçok kez intihar girişiminde bulunmuş bir kız. Benlik algısı o kadar düşük, kendisiyle ilgili fikirleri o kadar kötü ki kitabı okurken yorulduğumu hissettim. "Benim içimde neler olduğunu kimse öğrenmedi. Acıların beni nasıl yiyip bitirdiğini. Kimse beni kurtarmadı ya da savunmadı" diyor kitabın bir yerinde. 

Yaşamla ilgili en ufak bir umudu olmadığı ve tekrar intihar etmeyi düşündüğü için bu kez de farklı bir şey deniyor. "Işığın-İçinden" isimli bir internet sitesi keşfediyor. Bu site diğerlerinin aksine, size hayatın güzel olduğunu falan söyleyip vazgeçirmeyi çalışmıyor. Forumda herkes kendi hikayesini analtıyor, çeşitli intihar yöntemlerinin ulaşılabilirlik, hız, acı seviyesi gibi değişkenler açısından analizleri yapılıyor. Site, kaydolanlar için 23 gün sayıyor ve daha sonra da kişi intihar ediyor.



Biz de bu siteye kaydolan Daelyn'in son 23 gününü okuyoruz. Ama bu süreçte hayatına biri giriyor: Santana. Daelyn'nin okul çıkışlarında annesini beklerken oturduğu banka oturup onunla iletişim kurmaya çalışıyor. Bu arada son girişimde asit içtiği için Daelyn konuşamıyor ve bu yeni çocuğa da çok sinir oluyor. Çünkü hayatı boyunca arkadaş edinmemiş, insanlara güvenmiyor.

Sonu biraz havada bitti kitabın ama düşündüğüm şeyin olduğunu umuyorum. Sonlara doğru belki biraz da alıştığım için hafifledi gibi geldi ama dediğim gibi kitapta ciddi bir depresyon var. Yine çok doğru zamanda okunması gereken kitaplardan biri. Mutsuzken asla elinize almamanız gerekenlerden.

Bir de alıntı bırakayım:

"HİÇ KİMSENİN, tekrar ediyorum HİÇ KİMSENİN BİR İNSANI BU KADAR ÜZMEYE HAKKI YOKTUR."


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzel ama zordu. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
 Çok ağır bir konu oluşu sürükleyiciliği biraz azalttı benim için. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Yaşasın! :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Yani, fena değil. 

Final puanı: 4,1

1 yorum: