10 Şubat 2017 Cuma

Arıcının Çırağı (Marry Russell and Sherlock Holmes, #1)

Kitap Adı: Arıcının Çırağı
Özgün Adı: The Beekeeper's Apprentice
Kitap Yazarı: Laurie R. King
Çeviren: Müge Atalay Bayyurt
Yayınevi: Portakal Kitap
Sayfa Sayısı: 362
Baskı Yılı: 2017


Arıcının Çırağı'nı çıktığı günden beri çok merak ediyordum. Çünkü kapak görselinde ve arka kapak yazısında Sherlock Holmes ile ilgili detaylar var! 

Yazar Sherlock Holmes'ü çok farklı, daha önce hiç görmediğim bir şekilde işlemiş. Bu kitapta Sherlock artık emekli olmuş, başka bir yere taşınmış ve orada arıcılık ile vakit geçiriyor. Marry Russell isimli genç kız da bir gün, tesadüfen bu yaşlı Sherlock Holmes ile tanışıyor ve böylece maceraları başlıyor.

Marry Russell da aynı Sherlock gibi aslında. Küçücük detaylarla bile karşısındaki insanın hikayesini çıkarabiliyor, akıl yürütmede, kanıt takibinde Sherlock ile yarışacak kadar zeki bir kız.



Marry, kitapta kendini aslında biraz Watson yerine koyarak bize Sherlock ile çözdüğü vakaları anlatıyor. Watson'dan da pek hoşlanmıyor aslında :D Kendisi de Sherlock gibi çok farklı düşünebildiği için, Watson'ın gözünün önündeki şeyleri bile nasıl göremediğine şaşıyor, onun saflığına biraz sinir oluyor.

Kitabı böyle okuyup giderken biraz sıkılmaya başlamıştım, sürekli böyle çözülmüş vakaları mı okuyacağız diye düşünürken, kitabın sonuna doğru bir vaka çıktı ki sormayın! :D Sanki Sherlock dizisinden bir bölüm izliyormuşum gibi hissettim. Gerçekten kitabın heyecanı, kalitesi bir anda arttı.

Sherlock izlemeyi, okumayı seviyorsanız bu kitabı da büyük ihtimalle seversiniz. Hem Sherlock'u daha önce hiç görmediğimiz bir yaşta görüyoruz, hem de Sherlock kadar zeki bir karakter daha var. Gerçekten ilginç bir deneyim! :D


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Enteresandı.  

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Su gibi aktı diyemem ama çok kötü de değildi kesinlikle.  

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi.

Orijinal isim (%10): 5/5
Güzel! :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak dikkat çekici.  

Final puanı: 4,15

1 yorum: