3 Ağustos 2015 Pazartesi

Kızıl Yükseliş (Red Rising, #1)

Ben dünyaları ateşe verecek kıvılcımım. Ben zincirleri kıracak çekicim. Ben halkımın ve esaret içinde yaşayan herkesin umuduyum.

Kitap Adı: Kızıl Yükseliş
Özgün Adı: Red Rising
Kitap Yazarı: Pierce Brown
Çeviren: Selim Yeniçeri
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 445
Baskı Yılı: 2015


Hiçbir kitap için beklentinizi yüksek tutmayın. Kızıl Yükseliş'te bu hataya düştüm. Kitabı uzun süredir okumak istiyordum ve çok merak ediyordum. O yüzden beklentim uzaya falan çıkmıştı :D İşte bu yüzden, kitap aslında güzel olsa da bir türlü beni heyecanlandıramadı. Belki hayranı olacağım bir kitabı "ee ne olmuş yani" modunda okudum sürekli :D

Kitabın konusu azıcık şöyle: İnsanoğlu yine Mars'a gitmiş. Darrow'da Mars'ta maden kazıcısı olarak görev yapan 16 yaşında bir çocuk. Gezegene gelen öncü grup Mars'ı sonradan gelecek olanlar için yaşamaya hazır hale getirmekle görevli. Acaba? :D



Kitap bana çoğunlukla Açlık Oyunları'nı (özellikle şu ormanın ortasında buldukları ziyafet masası sahnesinde) biraz da Harry Potter'ı (danışamanlar kısmıyla :D) hatırlattı. Ya güzel bir kitap aslında. Konu güzel. Kitap boyunca tempoyu ayakta tutan bir savaş ortamı hakim, o da güzel. Darrow'un evrimi inanılmaz :D Ama nasıl desem, o elektriği alamadım kitaptan :D Okurken gerçekten heyecanlanmadım yani. Bir Ölümcül Kaçış'ı, bir Evrenin Ötesi'ni okurken olduğu gibi sayfaları çılgınca çevirip okumaya devam etmedim yani. 

Ama güzel bir yerde bitti kitap. O yüzden ikinci kitabı merak ediyorum. Darrow biraz iktidar aşkıyla gözü dönmüş ve hedefinden şaşmış gibiydi :D İstediğini yapabilecek mi merak ediyorum. 

Şimdi düşününce şunu fark ettim. Normalde her zaman kitapları filmlerine tercih ederim ama Kızıl Yükseliş için güzel bir film çekilirse bana daha çok keyif verebilir. Bu arada kitapta en sevdiğim karakter Sevro oldu :D 

Özgün konu ve kurgu (%35): 4/5
Mars'ı görünce gözlerim parladı ama çoğu zaman o gezegende olduğumuzu unuttum kitapta. Ama güzel bir konu ver kurgu vardı. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Sürükleyiciydi bence sorun yoktu. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Kitapta evlilikÇağı, taramaEkibi, başSözcü gibi birleşik yazılan bir sürü kelime grupları var. Başta yazım hatası sanmıştım ama hikayeye özgü şeylermiş :D Çeviride bir sorun yoktu.

Orijinal isim (%10): 5/5
Pegasus gözlerimi yaşartıyor :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Dikkat çekici bir kapak :D

Final puanı: 4,15





9 yorum:

  1. sırf şu kitapların fıyatları yuzunden pegasusu patlatmak istiyorum :)))) 2.el e düşmedi hala Kızıl Yükseliş. beklentimi beklemek düşürüyor benimde ilginç :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pahalı fiyatlara ben de çok siniri oluyorum :D

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Ya böyle yorumlar okuyunca tedirgin oluyorum valla :D Merakla siparişini verecektim birkaç güne ama şu an bir durakladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben etkilemiyim şimdi :D Beğenen çok kişi var bence sen de şansını dene :)

      Sil
  4. Merhaba
    Kitabın tüm serisi çevrilmedi sanırım değil mi? Öyle bir şey hatırlıyorum bu seri için. Benimde bir ara dikkatimi çekmişti ama o kadar çok roman attım ki listeye, birazı da senin yazılarını okuyarak, onları okumadan daha fazla roman eklemek istemiyorum. Tabi kitap gençli romanı tarzında ise bulaşmakta istemem. Bilimkurgu olmasından dolayı ilgimi çekti. Seriyi tamamladığında bende bir karar vermiş olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bildiğim kadarıyla diğer iki kitap henüz çevrilmedi. Ama çevirmeye başlamışlardır belki. Karakterler çocuk ama gençlik kitabı değil bence. Distopik bir dünyayı anlatan bir bilimkurgu. Açlık Oyunları'na benziyor diyebilirim.

      Sil