6 Mart 2015 Cuma

Küller (Ashes Trilogy, #1)

Dünyanın sonu yarın gelecek olsaydı?

Kitap Adı: Küller
Özgün Adı: Ashes
Kitap Yazarı: Ilsa J. Bick
Çeviren: Barış Emre Alkım
Yayınevi: Dex
Sayfa Sayısı: 361
Baskı Yılı: 2011

Bir elektromanyetik darbe dalgası çakar gökyüzünde; tüm elektromanyetik aygıtlar parçalanır, bilgisayarla çalışan tüm aletler yok olur ve milyarlarca insan o an, oracıkta ölür.

Bir kıyamet sonrası hikayeyle karşınızdayım! :D Şu an kitaplığıma bakıyorum, ben daha önce kıyamet sonrası ne okudum diye ve bulamıyorum :D Daha önce hiç okumamış mıyım ya çok enteresan. Belki The 100 sayılabilir.

Hemen biraz hikayeye bakalım. Alex, bizim baş kahramanımız. Kıyametin olacağı gün dağ gibi bir yere kampa gidiyor. Orada Ellie ve büyük babasıyla karşılaşıyor. Sonra dalga denen olay oluyor, Alex buna beyin kızartan da diyor :D, büyükbaba orada hemen ölüyor. Sonradan öğreniyorlar ki bu dalga olayı yaşlıları hemen öldürüyor, belli yaşın altındaki çoğu çocuğu da vampir-zombi gibi bir şeye dönüştürüyor.


Kitap konusu aslında güzel. Bu elektronik aletlerin bozulması olayını ben hep sevmişimdir. Zaten kitaba başlayınca aklıma hemen Revolution dizisi geldi. Onda da dünyadaki tüm enerji yok olmuştu, piller bile çalışmıyordu. Bu arada umarım kitabın sonu da dizi gibi olmaz. Güzelim diziyi leş gibi saçmasapan bir hale getirmişlerdi de :D Gerçi bu kitapta da biraz esas olaydan uzaklaşma hissettim, umarım korktuğum başıma gelmez.

Kitap genel olarak güzeldi dediğim gibi. Ama sanki bir hareket yok. Yani okurken hiç heyecanlanmadım acaba sonra ne olacak diye. Sadece sonunda merak ettim. Goodreads'de de yazmıştım. Aslında ikinci kitabı okumayacaktım, bir ara okurum dedim. Ama benim için ikinci kitabı okutacak bir sonla bitirdi yazar. O yüzden birazdan ikinci kitaba da başlayacağım.

Bak şimdi geldi aklıma, hani böyle kitabı okurken ben bunu daha önce okudum gibi bir şey oldu. Bir şeyler oluyor ama şaşırmıyorum, Aa tamam, bak bu oldu, hadi diğer sayfaya geçelim falan gibi :D Kesinlikle sıkılıp kenara bırakmalık bir kitap değil, ama okurken delirmelik bir kitap da hiç değil.

Bir de söylemeden edemeyeceğim. Küller'in yazı puntosu normalden küçük. Böylece bir sayfada daha fazla yazı var. Gölgeler'e baktım şimdi, o öyle değil. Böyle şeyleri sevmiyorum ben Dex, lütfen :D Hadi puanlama! :D

Özgün konu ve kurgu (%35): 4/5
Daha önce elektrikli aletlerin bozulması konusunu gördüm, ama bu şekilde değil.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5 
Bence ne akıcıydı ne değildi.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Kitapta bir yerde "Yarın ola hayrola" diye bir şey geçiyordu. Çevirmekle kalınmamış bir de kültürel uyarlama yapılmış :D

Orijinal isim (%10): 5/5 
Daha önce okuduğum kitaplara da baktım da Dex bu konuda çok özenli. Benim okuduğum tüm kitaplarında orijinal isimleri kullandı. Teşekkürler Dex!

Güzel kapak (%5): 2/5 
Aşağıda küçücük patlamalar falan var ama kim bu kız çözemedim. Alex mi, Ellie mi? :D

Final puanı: 3,6


4 yorum:

  1. Bence 2 bile alamaz. Bir de üçleme yapmışlar. Filmini falan çekmeseler bari.

    YanıtlaSil
  2. İlk kitabını almıştım ama okumak nasip olmamıştı. Kıyamet sonrası filmleri çok hoşuma gidiyor ama düşününce hiç kitap gelmedi aklıma :D

    YanıtlaSil