25 Nisan 2018 Çarşamba

Kıymık

Kitap Adı: Kıymık
Özgün Adı: Splitter
Kitap Yazarı: Sebastian Fitzek
Çeviren: Firuzan Gürbüz

Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 352
Baskı Yılı: 2011

Belki biliyorsunuzdur, Sebastian Fitzek benim en az Wulf Dorn kadar sevdiğim bir gerilim yazarı. Kıymık da kendisinden okumadığım tek kitaptı, o yüzden daha fazla bekletmeyeyim dedim.

Marc Lucas, bir araba kazasında karısını ve karnındaki bebeklerini kaybetmiş. Kazaya kendisinin sebep olduğunu düşündüğü için de büyük bir çöküntü yaşıyor. Hayatı alt üst olmuş. Bir gün bir dergide bir ilan görüyor. Bir psikiyatri kliniği istenmeyen anıları hafızadan silebilecek bir yöntem geliştirdiğini söylüyor. 

Marc da bunu denemeye karar vererek kliniğe başvuruyor. Ancak ilk testler yapıldıktan sonra kararını sorgulamaya başlıyor ve işlem yapılmasına onay vermeden klinikten ayrılıyor. Hayatı tam burada alt üst olmaya başlıyor. Çünkü evine döndüğünde anahtarı kapıyı açmıyor, zilde kendi adı yerine başka bir ad yazıyor. Kapıyı açan kişinin kim olduğunu görünce de dehşete düşüyor.

Hikaye böyle başlıyor ve bundan sonra her an neyin gerçek olduğunu sorgulamaya başlıyoruz karakterle birlikte. Çünkü üst üste o kadar inanılmaz şeyler yaşıyor ki kendisinin gerçek olup olmadığından bile şüphe etmeye başlıyor Marc.


Fitzek gerçekten çok ilginç bir yazar ve hikayelerini bir sürü katman üzerine kuruyor. Ne zaman tamam olaylar çözüldü artık deseniz başka bir şey çıkıyor ve bambaşka bir yere sürükleniyorsunuz. Son on sayfaya falan girdiğinizde bile hala bir yerlerden bir şeyler patlamaya devam ediyor yazar. Bu kitapta da bunları fazlasıyla yapmakla birlikte aklımı çok karıştıran da bir son yazmıştı. Tam olarak ne olduğunu hala anlamış değilim doğrusu :D

Psikolojik gerilim okumayı seviyorsanız Sebastian Fitzek'in mutlaka tanışmanız gereken bir isim olduğunu düşünüyorum. Bu kitabını diğer kitaplarından bit tık daha az sevdiğimi itiraf etmeliyim ama yine de iyi bir kitaptı kuşkusuz. Kitabın tanıtımında Almanya'nın bir numaralı gerilim yazarı diyor, ben de bu türde hiç tereddüt etmeden ilk üçe koyarım kendisini.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Gayet akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 0/5
Splitter değil ama splinter kıymık demekmiş, bu karışıklık neden çözemedim :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Ortalama :D

Final puanı: 3,65

2 yorum:

  1. kıymık deyince romantik bir aşk hikayesi geldi ilkin aklıma.. gerilim olarak da merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil