4 Ağustos 2017 Cuma

Efsane (Legend, #1)

Kitap Adı: Efsane
Özgün Adı: Legend
Kitap Yazarı: Marie Lu

Çeviren: Sefa Emre İlikli

Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 314
Baskı Yılı: 2015

Dünya üzerinde Efsane serisini okumayan 3 kişi falan kalmıştık, artık ben de okuduğuma göre 2 kişi kaldılar! :D Youtube'da bir videoda denk gelince artık okuyayım da göreyim neymiş bu kitaplar dedim :D Uzun zamandır distopya okumuyordum, o yüzden her ne kadar okuma listelerimi alt üst etse de güzel bir tercih oldu bu kitap. 

Dünyada yine kötü şeyler olmaya başlamış ve bizim şu anda Amerika Birleşik Devletleri olarak bildiğimiz toprakların batı kısmında Cumhuriyet adında yeni bir ülke kurulmuş. Ülkede askeri güce katkıda bulunabilmek ve en zeki vatandaşları seçebilmek için Deneme denen ulusal çapta sınavlar yapılıyor.

June, bu denemede 1500 tam puan almayı başarabilen tek genç. Bu nedenle yönetim tarafından el üstünde tutuluyor ve ajan gibi bir şey olarak devlet adına çalışıyor. İçinde doğup büyüdüğü ve seçkin bir sınıfa da ait olduğu Cumhuriyet'e gönülden bağlı, ülkesi adına her şeyi yapmaya hazır.

Diğer tarafta da Day var. Sınavda başarılı olamamış, başarısız öğrencilerin gönderildiği çalışma kamplarından kaçmış. Ülkenin bir numaralı aranan ismi, sayısız suça karışmış durumda. 


Abisi Methias öldürülünce June, Day'in peşine düşüyor ve böylece hikayeleri kesişiyor. Bu saatten sonra June'un yıllardır mutlu mesut yaşadığı Cumhuriyet hakkında bildiklerinin çatırdamaya başladığını okuyoruz.

Kitap gerçekten güzeldi ancak bende yine o "vay be!" hissini yaratamadı. Bu kez ara da vermedim, şu an bu yazıyı yazarken ikinci kitap olan Deha'yı da bitirmiş durumdayım. Ancak yine de istediğim hayranlığı yaşayamıyorum :D Acaba distopya türünden uzaklaşmaya mı başlıyorum artık?

Evet kitap güzeldi ancak değiştirmek istediğim bazı şeyler de buldum kitapta. İlk olarak distopik dünyayı daha derinlemesine görmek isterdim. İkinci kitaptan itibaren koşuşturmacanın başlayacağı aşikardı, dolayısıyla mevcut dünyayı ve sistemi görmek için tek şansımız bu kitaptı. Ancak yazar bizi bundan mahrum bırakmış. Bir de ülke çapında 10 yaşına gelen tüm gençlerin zorunlu olarak girdiği Denemeler hakkında neredeyse hiçbir şey göremedik. Bunu da görmeyi isterdim. 

Sonuç olarak güzel bir kitaptı ama tanımlayamadığım bir şeyler eksik kaldı bende. Ama güzel kitaptı :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi.

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Çok akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Legend!

Güzel kapak (%5): 3/5 
Meh :D

Final puanı: 4,55

1 yorum:

  1. Benim de sürekli gördüğüm bir kitap. Lakin daha kütüphaneme bile giremediler. İlk kez yorum okudum ve hoşuma gidebileceğini düşünüyorum. Alırsam eğer okuyacağım hemen :)

    YanıtlaSil