6 Eylül 2015 Pazar

Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter, #1)

Kitap Adı: Harry Potter ve Felsefe Taşı
Özgün Adı: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Kitap Yazarı: J.K. Rowling
Çeviren: Ülkü Tamer
Yayınevi: YKY
Sayfa Sayısı: 274
Baskı Yılı: 2014

Harry Potter dünyasına sonunda girebildiğim için çok mutluyum. Uzun zamandır okumak istiyordum ama sürekli okuyacak başka kitaplar çıkıyordu. Artık yeter dedim ve başladım. 

İlk kitap çok güzeldi. Ron ve Hermione ile tanıştım. İlk kez Hogwarts'a girdim, ilk kez Quidditch oynadım. Her şey çok güzeldi. 

Hikayeyi falan anlatmama gerek yok, sonuçta Harry Potter bu :D Ama kitabı okurken şunu fark ettim, YKY kesinlikle yeni baskı yapmalı. Daha güzel kapakları falan geçtim, çeviri gerçekten çok eski. 15 yıl önce çevrildiği o kadar belli oluyor ki, Ron bir ara "Tevekkeli kimse katlanamıyor bu kıza." diyor :D Tevekkeli diyor, Ron diyor :D Daha böyle göze batan bir sürü kelime var. Yurtdışında birbirinden güzel gözüken baskılar var. Ne olur bizimkiler de yeniden basılsa? Hem çeviri gözden geçirilse hem de o aşık olunası kapaklar kullanılsa? 



Eğer araya çok okumak istediğim başka bir kitap girmezse Eylül ayını Harry Potter ayı olarak geçirmeyi planlıyorum. Okurken gerçekten çok keyif aldım. Kitabın sonunda Gryffindor son puanlarını alırken içim büyük bir coşkuyla doldu. Sanki ben kazandım o puanları :D

İlk kitapta bahsi geçiyor diye Sırlar Odası'na başlamadan Çağlar Boyu Quidditch'i de okudum. O da güzeldi. Aslında hiç var olmayan bir sporla ilgili o kadar çok ve detaylı bilgiler var ki yazarın hayalgücüne hayran olmamak imkansız. Quidditch tarihi, dünya üzerinde oynanan ülkeler, maçlarda yapılan fauller, dünya liginde oynayan takımlar forma amblemlerine kadar anlatılmış.

Sonra o da yetmedi oturup filmini de izledim :D Birkaç şey dışında kitabın hikayesi aynen korunmuş. Bu kısmını çok sevdim. Kitapta okuduğum sahnelerin neredeyse hepsini filmde de buldum. Takıldığım tek nokta altayazarın seeker'ı ısrarla top tutucu diye çevirmesi. Harry Potter top tutucu değil ki, arayıcı :D

Hala okumamış ve izlememiş olma gibi bir ihtimaliniz varsa kesinlikle ertelemeyin. Bir süre her şeyi bir kenara bırakın ve bu dünyaya girin. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Konuya ve kurguya laf söyleyecek densizliğe cüret etmiyorum tabii ki :D 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Kitabın akıcılığıyla ilgili garip bir şey hissettim. Aslında normal sürede okudum ama sanki kitap ağır ilerliyormuş gibi geldi. Neden böyle oldu anlayamadım. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 3/5
Dediğim gibi çeviri kesinlikle gözden geçirilmeli. Son kitap bile 2007'de çevrilmiş. Ne kadar eski olduklarını siz düşünün :D Ayrıca kitap boyunca Mr. ve Mrs. unvanları çevrilmeden bırakılmış. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Yaşasın! 

Güzel kapak (%5): 5/5 
Bunlar da güzel ama yabancı baskıları bir görseniz! 

Final puanı: 4.45

4 yorum:

  1. Hep söylediğim gibi Harry Potter bir tutkudur :) Ben de 7 yıl aradan sonra yeniden okuma yapıyorum ve ilerleyen kitapları daha çok seveceğine eminim. İyi okumalar.

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim HP klasiğine başlamana. Kitaplara aşık olmamın yegane sebebidir bu seri. Evet kitapları oldum olası hep sevdim ama bu.. bu bambaşşşka! son kitaptan sonra genel bir yorum yapmanı bekliyorum Kronik. bu arada 2-3 yıl önceydi sanırım; bu seri, klasiklere girdi :) kimi edebiyatçılar bu seriyi çocuk kitapları / satış kaygısı vs olarak lekelemeye çalışsalar da bu onlara ciddi bir yanıt oldu. aklıma geldi... söyledim.. evet alakasız oldu şimdi fark ettim :S Yepp'ten sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk kitabıysa da okurum ne olacak :D Ben de şimdi baktım, MEB okullarda önerilebilir onayı vermiş :D

      Sil