19 Eylül 2014 Cuma

Kaiken

Doğan güneş karardığında
Geçmiş, çıplak bir kılıç gibi keskinleştiğinde,
Japonya artık bir anı değil, kabus olduğunda,
Kaiken'in zamanı gelmiş demektir.

Kitap Adı: Kaiken
Kitap Yazarı: Jean-Christophe Grangé
Çeviren: Tankut Gökçe
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 383
Baskı Yılı: 2013


Öncelikle Kaiken ne demek ona bir bakalım. Kaiken, kadın ve erkek samurayların katanaya göre daha taşınabilir olduğu için kendilerini savunma amaçlı yanında bulundurdukları bıçak/kılıç demekmiş. Ana karakterimiz Olivier Passan Japonya ve Japon kültürü aşığı Fransız bir başkomiser. Doğal olarak da bir Japon kadınla evli. Karısına hediye ettiği bir kaiken aslında bu romanın da kilit yerlerinde ortaya çıkıyor diyebiliriz.



Kaiken, Grangé'dan okuduğum ilk kitap. Başlamadan önce okuduğum yorumlardan sonra aslında çok tereddüt ederek başladım kitaba. Çünkü çok ağır ilerlediğini, pek de ilgi çekici olmadığını falan okudum. Ama bence hiç öyle bir kitap değil. Aksine başlangıçta sizi bambaşka bir olayla etkisi altına almışken birdenbire bambaşka bir hikayenin içine sokuyor.

Kitabın ilk kısımlarında okuduğunuz şey bir cinayet öyküsü. Hamile kadınları kaçırarak karınlarındaki fetüsü yakan manyak bir hermafrodit. Bence buradan bile apayrı bir kitap, mis gibi bir cinayet romanı çıkar. Tam"aa tamam işte olay çözüldü." derken hikaye yavaş yavaş bambaşka bir yere doğru kayıyor. Başlarda çok da ön planda olmayan Passan'ın karısı Naoko'yu merkeze almaya başlıyor roman ve şoklar pat pat suratınıza çarpıyor :D Daha fazla spoiler vermek istemiyorum, o yüzden merak eden alıp hemen okusun :D

İncelediğim kadarıyla sıkı Grangé okuyucuları Kaiken kitabını ilk sıralara koymamış. Ama bu kitap bile oldukça güzelse diğer kitaplarını düşünemiyorum şu an. Sanırım Grangé'yi kapsamlı bir şekilde araştırıp kitaplarını okuma listeme alacağım.

Okurken şu cümle çok hoşuma gitti. Onu da paylaşarak yazımı noktalıyorum.
"Psikiyatrlar, genel tıp doktorlarının tersine, sizi iyileşmediğinize -asla iyileşemeyeceğinize- ikna etmeye çalışırdı. Bu da akla onların yararlılığı hakkındaki metafizik soruyu getiriyordu."
Kitaba puanım: A- 

7 yorum:

  1. Kitabın konusu çok ilgimi çekti :)) Hemen listeme ekledim :))

    YanıtlaSil
  2. bir kaç oldu ben bu kitabı okuyalı. ilginçti, sürükleyici aynı zamanda.

    YanıtlaSil
  3. aynen kitabın ortasına geldiğimde eeolay cozüldü kitabın kalanında ne anlatacak ki demiştim ;)

    YanıtlaSil
  4. Grange çok severim. Anlatımıyla kitaplarına serpiştirdiği genel kültürüyle dikkat çektikleriyle çok başarılı bir yazar.

    YanıtlaSil
  5. Kızıl nehirler kesinlikle

    YanıtlaSil