11 Nisan 2017 Salı

Ateşin Şarkısı

Kitap Adı: Ateşin Şarkısı
Özgün Adı: Playing with Fire
Kitap Yazarı: Tess Gerritsen
Çeviren: Cumhur Mısırlıoğlu

Yayınevi: Martı
Sayfa Sayısı: 302
Baskı Yılı: 2016

Martı Yayınları'nın 1001. kitabı Ateşin Şarkısı. Çok iyi değil mi? 1000 tane kitap basmışlar! :D Yine ne okusam diye dolanırken Tess'in bu yeni kitabını aldım elime. Ve o kadar akıcıydı ki hıphızlı bitirdim. 

Kitapta farklı zamanlarda yaşamış iki kişi anlatılıyor: Julia ve Lorenzo. Julia eşi ve 3 yaşındaki kızıyla normal bir hayat süren, bir kuartette ikinci kemancı olarak çalan bir müzisyen. Bu normal hayatı, İtalya'da bir antikacıdan aldığı bir müzik kitabıyla alt üst oluyor. Kitabın içinden bir sayfa çıkıyor, Incendio adındaki bir valsin elle yazılmış notalarının olduğu bir sayfa. Julia tabii ki müzik aşkına karşı koyamıyor, evde bu valsi çalmaya başlıyor. Ancak müziği çalarken birden bir şeyler oluyor, üç yaşındaki kızı çöpten aldığı cam parçasını bacağına saplıyor. Julia bu müzikte şeytani bir şeyler olduğunu ve kızını saldırganlaştırdığını düşünüyor. Daha sonra başka olaylar da yaşıyor. 

"Her şey o zaman değişti işte. Kabus o zaman başladı. İncendio'yu ilk çaldığım zaman."

Kitapta bir yandan da 1940'larda yaşayan Lorenzo'yu okuyoruz. O da bir müzisyen. Ama o dönemde İtalya'da Yahudi olmak gibi büyük bir şanssızlığa sahip. O dönemlerde Yahudi karşıtı iktidar, 250.000 civarında Yahudi'yi İtalya'dan tecrit etmiş, ölüm kamplarına göndermiş. Lorenzo ve ailesi de bu muameleye maruz kalanlardan. 


Bu iki müzisyenin hayatlarını ve hikayelerinin bir noktada birbirine bağlanmasını okuyoruz. Tess bu kitapta farklı bir şey denemiş ve başarmış. Ben normalde sevdiğim yazarların böyle farklı şeyler denemelerini pek sevmem. Kendi türlerinde kalmalarını isterim. Ama bu kitap bir istisna oldu. Tess yine kitabın içine ufak ufak tıbbi detaylar serpiştirmiş. Çok da güzel olmuş.

Kitapla ilgili beni rahatsız eden tek şey zaman geçişleri oldu. Bazı yerlerde biraz özensizce ve hızlıca yapıldığını düşündüm. 

Bu alıştığımız Tess Gerritsen kitaplarından biri değil. Ama okumanızı tavsiye ediyorum. O kadar sürükleyici ki, başından kalkamayacaksınız! 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi.  

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Kitabı bırakmak istemedim resmen :D 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 1/5
Maalesef :D 

Güzel kapak (%5): 3/5 
Eh :D 

Final puanı: 4.15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder