26 Mayıs 2019 Pazar

Teftiş

Kitap Adı: Teftiş
Özgün Adı: Inspection
Kitap Yazarı: Josh Malerman
Çeviren: Aslı Dağlı

Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 440
Baskı Yılı: 2019


Teftiş, Malerman'ın sessiz sedasız çıkan yeni kitabı :D Bu aralar ilham geldi herhalde, üst üste kitapları çıkıyor :D Bu kitapta yine bambaşka bir şey yazmış Malerman, çok ilginç bir deneyi okuyoruz.

Evli bir çift, Richard ve Marlyn zihinleri hiçbir şeyle bulanmamış, olağanüstü zeki ve yetenekli bilim insanları yetiştirmek için bir deney yapıyor. Erkek ve kız çocukları birbirlerinden habersiz olarak yetiştiriyorlar. On ikişer çocuk ormanın içinde iki ayrı kulede bebekliklerinden itibaren büyütülüyor. Yani erkek çocuklar kadın diye bir şeyin varlığından tamamen habersiz. Kızlar da aynı şekilde erkek diye bir kelime bile duymamışlar hayatları boyunca. Deneyi yapanlar karşı cinsin dikkat dağıttığını söylüyor ve bu karşı cinsin varlığı bilinmezse çocukların zihinsel potansiyellerini tam olarak açığa çıkarabileceklerine inanıyor. 


Ancak çocuklar 11-12 yaşına gelmeye başladıklarında ergenlik yavaş yavaş baş gösterdiği için bu döneme "Hassas Yıllar" diyorlar ve bu dönem için endişeliler. Çünkü hormonların da etkisiyle çocukların isyan edebileceklerini düşünüyorlar. Biz de bu süreçte olanları okuyoruz.

Kitabı çok uzun bir sürede okudum, bir anlamda reading slumpa girdim ama bunun kitapla hiç alakası yok. Çünkü gerçekten güzel bir kitaptı. Yazar Carol Gömülmeden ile kaybettiği imajını yeniden toparladı bu kitapla benim için :D Okurken gerçekten merak ettim, acaba bu deney gerçekten yapılabilse nasıl olur diye. Size de okumanızı tavsiye ederim kesinlikle.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Gayet güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Akıcı denilebilir. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.

Orijinal isim (%10): 5/5
Olmuş :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak da güzel. 

Final puanı: 4.5

1 yorum: