26 Ocak 2019 Cumartesi

Fobi

Kitap Adı: Fobi
Özgün Adı: Phobia
Kitap Yazarı: Wulf Dorn
Çeviren: Regaip Minareci
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 352
Baskı Yılı: 2016


Fobi, Wulf Dorn'un bir türlü alamadığım kitabıydı. Neden bilmiyorum, kitap alışverişlerime falan eklemeyi unutuyordum hep. Ama sonunda aldım ve hiç de bekletmeden okudum.

Kitap tabii ki güzeldi ama Wulf Dorn'un alıştığımız kaleminden çok başka bir yerdeydi bence. Ben bu kitaba psikolojik gerilim demem açıkçası. Aslında yine bomba gibi başlıyor ama sonra hikayenin devam edişi ve sonunda ortaya çıkan gerekçeler beni tatmin edemedi pek. Tatmin etmedi diyorum çünkü ben yazarın her kitabının sonunda şaşkınlıktan dumura uğramaya alışkınım :D

Olaylar Sarah'nın etrafında dönüyor. Bir akşam vakti kocasının arabası evin önünde duruyor. Sarah çok şaşırıyor çünkü kocası yeni seyahate çıkmış ve bu kadar erken dönmesine imkan yok. Adam arabadan iniyor, anahtarla kapıyı açıyor. Üzerinde kocasının kıyafetleri, elinde onun valizi. Her şey normalmiş gibi eve girip buzdolabını açıyor. Evdeki her şeyin yerini biliyor. Ama bu adam Sarah'nın kocası değil. 


Her şey böyle başlıyor ve biz de Sarah'nın kocasına ne olduğunu öğrenmeye çalışmasını okuyoruz ve bu adamın nereden çıktığını, neden Sarah'nın kocası gibi davrandığınu çözmeye çalışıyoruz. İşte bu noktada ulaştığı final, adamın bunları yapma sebebi bana biraz havada geldi. Bu muydu yani dedim açıkçası. 

Bir Wulf Dorn kitabına asla kötü demiyorum, kötü değildi de zaten. Ama dediğim gibi, yazardan o kadar büyük şoklar yemeye alıştım ki bu kitap kurgu olarak bunu veremedi bana. O yüzden biraz garipsedim sanırım. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi genel olarak, problemlerden yukarıda bahsettim zaten. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Bir oturuşta kendini okutuyor kadar sürükleyici değildi açıkçası. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun görmedim.

Orijinal isim (%10): 5/5
Eh zaten :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak güzel!

Final puanı: 4.15

Mahkûmlar

Kitap Adı: Mahkûmlar
Özgün Adı: Captives
Kitap Yazarı: Debra Jo Immergut
Çeviren: Şebnem Tansu
Yayınevi: Epsilon Yayınları
Sayfa Sayısı: 239
Baskı Yılı: 2019


Mahkûmlar Epsilon Yayınları'nın gönderdiği yılbaşı kutusunun içinden çıkmıştı. Arka kapağında Amerikan Psikoloji Derneği'nin belirlediği etik kurallardan birini paylaştıklarını görünce meraktan deliye dönmüştüm :D Kitabın arkasında şu yazıyor: "Danışan/hasta tarafından tehdit edildiğinizde ya da başka türde bir tehlike altında olduğunuzda terapiyi sonlandırın."

Böyle şeyleri okumaya bayıldığımı biliyorsunuzdur. O yüzden bu kitaba gelir gelmez büyük bir heyecanla başladım. Yani, tam olarak istediğimi bulamasam da güzel bir kitaptı diyebilirim.


Kitapta cinayetten hüküm giymiş bir kadın var, Miranda. Hapishane psikologu olan Frank ile görüşmeye başlıyor. Ancak Frank odaya girer girmez Miranda'yı tanıyor çünkü Miranda onun lisedeyken gizliden gizliye aşık olduğu kız. Ama Miranda onu tanımayınca Frank de bu konuyu hiç açmıyor ve ilk etik ihlalili burada gerçekleştiriyor. Çünkü etik kurallar der ki, önceden tanışıklığınız olan kişileri bu konu hakkında bilgilendirin ve eğer bu durum objektifliği etkileyecekse terapiyi sonlandırın.

Yani kitap güzeldi ama bana hafif geldi. Danışan-terapist ilişkisi gibi çok ince bir çizgide olan bir konuyu işliyorsan ben daha sansasyonel bir kurgu beklerdim. Şok olayım, ağzım şaşkınlıktan açık kalsın ve sayfaları meraktan deliye dönmüş bir şekilde çevireyim... Kitap bana bu hissi hiç veremedi işte. Neredeyse hiç aksiyon olmadan, çok düz bir çizgide ilerledi. 

Daha önce ben hiç böyle danışanla ilişkiler konulu bir kitap okumamıştım galiba. O yüzden kitabı sevdim ama dediğim gibi çok heyecansızdı :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Konu güzeldi, kurgu zayıftı :D

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 3/5
Aşırı heyecansızlık sürükleyiciliği azalttı benim için. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun görmedim.

Orijinal isim (%10): 5/5
Yani olmuş :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Kapak da ehhhh :D

Final puanı: 3.3

20 Ocak 2019 Pazar

Paket

Kitap Adı: Paket
Özgün Adı: Das Paket
Kitap Yazarı: Sebaastian Fitzek
Çeviren: Fulya Aydınoğulları
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2019


Paket, Sebastian Fitzek'in 10 gün önce falan çıkan yepyeni romanı. Kapağını gördüğüm andan beri kitabı okumak için çok heyecanlıydım. Çünkü kapak ÇOK GÜZEL! :D Dün akşam sonunda kitabı okumaya başladım ve o kadar iyi ilerliyordu ki bir anda kendimi yarısından fazlasını okumuş olarak buldum. Sonra da dedim ki ben bu kitabı bitirmeden uyuyamam :D Sonuç olarak, 3 saatten az bir sürede tüm kitabı okuyup bitirmiş oldum.

Kitap, genç bir psikiyatrist olan Emma Stein ile ilgili. Bir süre önce bir otel odasında tecavüze uğramış. O zamandan beri evden dışarı hiç çıkmıyor, eve yabancı biri girmesine de izin vermiyor. Bir gün, her zaman kargolarını getiren postacı yine geliyor ve komşusu adına bir paket olduğunu söyleyerek, paketi Emma'ya teslim ediyor.

Bu paketin eve girmesiyle bütün olaylar başlıyor aslında. Emma yıllardır aynı yerde yaşamalarına rağmen paketin üstünde yazan alıcı ismini hiç tanımadığı için şüphelenmeye başlıyor. Bir şekilde o ismi kendisine tecavüz eden adamla bağdaştırıyor. Sonra zaten her şey karışıyor :D


Gerçekten çok güzel bir kitaptı. Uzun zamandır çok severek okuyamadığım bir şeyler bulamıyorum, artık eskisi kadar vaktim olmadığı için çok fazla kitap da okuyamıyorum. Dolayısıyla bu kadar sürükleyici bir kitabı bir çırpıda büyük heyecanla okumak bana ne kadar iyi geldi anlatamam. Kurgu da çok iyi örülmüştü. Tamam olaylar çözüldü dediğiniz anda bir şeyler oluyor ve tekrar meraklanıp okumaya devam ediyorsunuz. Son sayfaya kadar tempo hiç düşmüyor. 

Özellikle, Konrad'ın Emma'yı sorguladığı sahnelere bayıldım. Sorgu sahneleriyle ilgili önce bir şey çıktı ortaya zaten şok oldum. Sonra onun üzerine başka bir şey daha çıktı, ben artık dehşet içindeyim :D Kitabı okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaktır :D

Fitzek'in kaleminden o kadar eminim ki günün birinde bir kitabını okuyup beğenmedim dersem sorun kesinlikle bendedir. Ben kitabı anlayamamışımdır, ben düzgün okumayı becerememişimdir :D Bu kitabı da bitirdiğimde büyük ihtimalle 2019'un en iyi kitabı elimde tutuyorum diye düşündüm zaten. O yüzden şiddetle tavsiye ediyorum!

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Çok güzeldi!

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Kitabın başından kalkamadım!

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Adını iyi ki Paket olarak bıraktı yayınevi!

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapağa A Ş I K  O L D U M ! :D

Final puanı: 5

17 Ocak 2019 Perşembe

Feminizm

Kitap Adı: Feminizm
Özgün Adı: Feminism
Kitap Yazarı: Nikki Van Der Gaag
Çeviren: Beyza Sumer Ardaş
Yayınevi: Sel Yayınları
Sayfa Sayısı: 147
Baskı Yılı: 2018


Daha önce birçok kez bahsettim, o yüzden biliyorsunuzdur belki. Kendime ufak bir feminizm kitaplığı oluşturmaya çalışıyorum ve daha derinlemesine okuma yapabilmek için önce giriş kitapları okumam gerektiğini hissediyordum. Feminizm kitabını da bu amaçla almıştım ve okudum. 

Gerçekten herkesin okuyabileceği sade bir dille yazılmış, pek çok temel konuya değinip bilgi veren bir kitap olmuş. İçinde feminizme dair tanımlar, toplumsal cinsiyet, iş dünyasında kadın-erkek eşitsizliği, şiddet, kadın bedeni, kürtaj gibi pek çok konu var. 


Tam olarak benim aradığım içerik olmasa da giriş düzeyinde bilgi edinmek isteyenler için önerebileceğim bir kitap oldu. Ben aslında feminizm nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, feminizm tarihsel gelişimi, farklı dalgaları ve liberal feminizm, radikal feminizm gibi çeşitli türleri hakkında temel bilgileri edinebileceğim bir kitap arıyordum. Bu anlamda bana önerebileceğiniz kitaplar varsa harika olur :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Kurgu olmayan kitapları bu formatta değerlendirmek garip oluyor biraz ama ne yapalım :D 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Normaldi :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.  

Orijinal isim (%10): 5/5
Orijinal isim! :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak normal :D

Final puanı: 4.15

13 Ocak 2019 Pazar

Obsesyon

Kitap Adı: Obsesyon
Özgün Adı: What She Left
Kitap Yazarı: T. R. Richmond
Çeviren: Ömer Mülazım
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 400
Baskı Yılı: 2018


Obsesyon, tam bir hayal kırıklığı oldu benim için. Adına ve kapağına aldanıp güzel bir gerilim okuyacağımı düşünerek almıştım ama çok başka bir şey çıktı ve bu şeyi okurken aşırı sıkıldım.

Alice Salmon, bir gün su kanalı gibi bir yerde boğularak ölüyor. Onun ardından bir profesör Alice'in hayatını yazıyor ve ölümünü açığa çıkarmaya çalışıyor. Bu yüzden de tüm kitap Alice'in günlüğünden parçalar, sosyal medya hesaplarından kısımlar, mektuplar, mailler, gazete ve blog yazıları şeklinde ilerliyor. 


Aslında ilginç bir format ama olayların zerre kadar sürükleyiciliği yok. Alice'e ne oldu, öldü mü öldürüldü mü diye bir an bile merak etmedim. Sonu, hele o sonu! Dünyanın en saçma kitap sonları listesinde birinci sırayı zorlar :D

Çok uzun zamandır bu kadar sıkıldığım bir kitap okumamıştım. Hatta bir ara kitabın beni reading slumpa sokmaya başladığını hissettim. Kitabı okumaya elim gitmiyordu gerçekten. Neyse ki dün bir gayretle oturup 150 sayfa falan okuyarak bitirdim. Çok seveceğimi düşünerek, heyecanla aldığım bir kitapta bu kadar sıkılmış olmak da hayal kırıklığına uğrattı beni. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 1/5
Hiç güzel değildi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 1/5
ÇOK SIKILDIM :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.  

Orijinal isim (%10): 0/5
What She Left'i doğrudan çevirselerdi benim de bu kadar ilgimi çekmezdi belki ve kitabı hiç almazdım :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Beni oltaya düşüren kapak oldu zaten :D

Final puanı: 1.25

8 Ocak 2019 Salı

Eleanor Oliphant Gayet İyi

Kitap Adı: Eleanor Oliphant Gayet İyi
Özgün Adı: Eleanor Oliphant is Completely Fine 
Kitap Yazarı: Gail Honeyman
Çeviren: Ferhan Ertürk
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 376
Baskı Yılı: 2018


Eleanor Oliphant Gayet İyi 2019'un ilk kitabı oldu benim için. Nihan okuyup çok sevmişti, benim de elimde bir süredir duruyordu kitap. O yüzden merak edip okudum :D

Biraz yavaş başlıyor gibi kitap. Eleanor'u tanımaya çalışıyorsunuz. En başından beri bir tuhaflık hissettim ama ne olduğunu çözemedim. Hatta insan ilişkilerinden ve davranışlarından dolayı Eleanor'da asperger falan mı var diye düşündüm. Kitap ilerledikçe size bir olayla ilgili ipuçları veriyor ama Eleanor bir türlü o konuyu konuşmak istemiyor. Sonlara yaklaştığınızda da aslında Eleanor'un başından neler geçtiğini öğreniyorsunuz.


Ben Eleanor'u epey sevdim. Bazı noktalarda durumlar ya da insanlar hakkındaki tespitleri çok iyiydi ve kahkaha attırıyordu :D Kitabı da genel olarak sevdim. Sanırım Nihan kadar aşırı çok sevmedim ama sevdim yani :D Size de tavsiye ederim o yüzden. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Su gibi akıcı değildi ama akıcıydı yani :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun görmedim. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Bu ismin direkt çevrileceğini hiç düşünmezdim :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak ilgi çekici. 

Final puanı: 4.15