6 Ağustos 2016 Cumartesi

Ben Bilmem Gen'im Bilir

Kitap Adı: Ben Bilmem Gen'im Bilir
Özgün Adı: What's in Your Genes
Kitap Yazarı: Katie Mckissick
Çeviren: Samet Öksüz
Yayınevi: Say
Sayfa Sayısı: 247
Baskı Yılı: 2016


Bu kitap yeni çıktı ve ilk gördüğüm zaman çok ilgimi çekmişti. Çünkü genetik! Çünkü kapağı eğlenceli gözüküyor! Çünkü herkes için! :D

Biyolojiye, özellikle genetiğe büyük bir ilgi duymama rağmen salt bilimsel bilgi içeren kitapları okurken sıkıntıdan patlıyorum :D Dolayısıyla böyle keyifli bir dille yazılmış, sadeleştirilmiş içeriğe sahip kitapları okumaya bayılıyorum.

Ben Bilmem Gen'im Bilir de tam böyle bir kitap. İçinde genetik mutasyonlardan, DNA yapısına, Mendel kanunlarından, mayoz ve mitoz bölünmeye kadar pek çok konu var. Ancak bu konuların hepsi herkesin anlayabileceği kadar basit bir dille anlatılmış. Ayrıca kitabın içinde çok tatlı çizimler var ve yazar inanılmaz komik. Pek çok yerde kahkaha attım :D

Bunda çevirmenin etkisini de kesinlikle takdir etmek gerek. Kitabın orijinali komik olabilir ama bunu bize bu kadar güzel aktaran kişi çevirmendir. O yüzden çeviriyi de çok beğendiğimi söylemeliyim.



Yazar girişteki şu sözleriyle aslında kitabın tarzını özetlemiş:

"Kitabın ilerleyen bölümlerinde sizin için kromozomların ilkel mağara resimlerini çizecek, proteinler hakkında belden aşağı şakalar yapacak ve mümkün olan her tarihi bilim insanı ile dalga geçeceğim. Eğer kalıtım bilimine ciddi bir bakış açısı arıyorsanız, bu sayfalar içerisinde aradığınızı bulamayacaksınız. Onun için çok sayıda ders kitabı mevcuttur (onları ayrıca takoz olarak da kullanabilirsiniz)."

Siz de bilimsel içeriklerle benim gibi sorunlar yaşıyorsanız bu kitap tam size göre. Cidden okuması oldukça keyifliydi. Üniversite okuyan/okumuş (hatta belki de lise mezunu) biri olarak  muhtemelen bilmediğiniz pek fazla şeyle karşılaşmayacaksınız, ancak bildiklerinizin üzerinden böyle eğlenceli bir şekilde geçmek de güzel olur diye düşünüyorum.


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Daha önce hiç böyle kurgusal olmayan bir kitabı puanlamamıştım sanırım ama içindeki bilgilerin organizasyonunu da burada değerlendirebiliriz bence. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Keyifli bir dili olduğu için akıcıydı. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Çeviri on numara.

Orijinal isim (%10): 2/5
Aslında basitçe "Genlerinizde Ne Var?" ama böyle ilgi çekici bir isim seçilmiş :D İsimdeki zekice kelime oyunu için veriyorum bu puanı :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağı ilgi çekici, beni oku diyor bence :D

Final puanı: 3,85


2 yorum:

  1. Kapağı gerçekten çok ilgimi çekti. :) Konusu da öyle.

    YanıtlaSil
  2. genetik merakımı gidermek için gen haritamı bile çıkarttırmayı düşünüyorum.kitap çok ilgimi çekti doğrusu. :)

    YanıtlaSil