12 Ocak 2015 Pazartesi

Başlayanlar (Starters, #1)

Başlayanlar, uzak bir gelecekte, çıldırmış bir dünyada zorlu bir yaşam mücadelesi. 

Kitabın Adı: Başlayanlar
Özgün Adı: Starters
Kitap Yazarı: Lissa Price
Çeviren: Kadir Yiğit Us
Yayınevi: Dex
Sayfa Sayısı: 338
Baskı Yılı: 2012

İki hafta boyunca finallerle uğraşırken bu kitap da elimde yıllandı, tam 9 günde bitirebildim kitabı :D Yazısını da geç yazmaya başlayınca açıkçası kafamda yazacak çok bir şey yok.


Biyolojik Savaş, orta yaşlı insanları yok etti ve geriye sadece gençler ve yaşlılar kaldı. Yaşlılar, yani Sonlayanlar, hayatlarına devam ediyorlar. Esas sorun ise gençler, yani Başlayanlar. Anne babaları öldü, beş paraları yok ve açlar.

Başlayanlar bir distopya. Bir biyolojik savaş var ve bu savaş yetişkin insanları öldürmüş. Geride sadece çocuklar ve yaşlılar var. Başlayanlar ve sonlayanlar. Sonlayanların bir kısmı über zengin, öyle böyle değil. Bir kısmı da kafede falan çalışarak geçinmeye çalışıyorlar. Başlayanlar ise sokaklarda, buldukları terk edilmiş binalarda yaşamaya çalışıyorlar. Çünkü hükümet çalışmalarını yasaklamış. Ana karakter Callie de kardeşiyle birlikte yaşam mücadelesi veriyor.

Bir de beden kiralama olayı var. Ultra zengin sonlayanlar, başlayan çocukların bedenlerini kiralayarak bir süre genç gibi takılıyorlar. Başlayanın ensesine yerleştiren bir yonga ile beynine giriliyor ve uzaktan kontrol sağlanıyor. Böylece vücut genç kafa yaşlı. Callie de kardeşiyle güzel bir evde yaşayabilmek için bedenini kiralamaya karar veriyor ve de kiralıyor.

Olay böyle giderken "a tamam işte kiraladı, süre dolunca parasını alacak gidecek" falan diye düşünüyordum ama hikaye birden döndü. Callie'nin kiracısıyla çok enteresan şeyler oldu. Beden bankası denen kurumun arkasında dönen olaylar falan derken aksiyon arttı. 

Konu iyi güzel ama kitap rezil. Bir sürü yazım hatası var. Bu kitap hiç mi son okumadan geçmedi, geçtiyse düzenlemeleri yapan neyin kafasındaydı hiç bilmiyorum. 

Gelelim puana. Yeni sistemle ilk puanı Başlayanlar alacak. 

Özgün konu ve kurgu (%35): 4/5 
Beden bankası, beden kiralama ve dünyada hiç yetişkinin olmaması güzel fikirler

Sürükleyici/akıcı olma (%45): 4/5 
Kitap oldukça akıcıydı, kendini okutuyor yani :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 2/5
Göze batacak kadar çok yazım ve çeviri hatası vardı

Orjinal isim (%10): 5/5 
Starters, direkt çevrilmiş. Yaşasın! :D

Güzel kapak (%5): 5/5 
Bir gözü mavi bir gözü gri kız sanırım bir bedende iki kişi olma durumu için. Güzel kapak, sevdim! 

Final puanı: 4,05

Herkese keyifli okumalar! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder