9 Ekim 2014 Perşembe

Psikiyatrist

Kimseye inanma
Kendine bile güvenme

Gerçeği arama

Kitap Adı: Psikiyatrist
Özgün Adı: Trigger
Kitap Yazarı: Wulf Dorn
Çeviren: Firuzan Gürbüz
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 416
Baskı Yılı: 2013

Şiddet mağduru bir kadın hasta, psikiyatrist Ellen Roth'un kabusu haline gelir: Kara Adam Tarafından izlendiğini iddia eden hasta, gizemli biçimde, iz bırakmadan ortadan kaybolur.

Hikayemiz böyle başlıyor. Yüksek güvenlik önlemleriyle korunan bir klinikten bir hasta nasıl kaybolur? Psikiyatrist Roth hastanın içeriden biri tarafından kaçırıldığını düşünür önce. Ancak eli kolu bağlıdır çünkü hastayı kendisinden başka gören hiç kimse yoktur. Sevgilisi Chris hariç, ama o da telefonların bile çekmediği bir adaya tatile gitmiştir. Böyle Ellen Roth 'acaba deliriyor muyum' diye kendini bile sorgulamaya başlar.




Hemen bir eleştiri getireyim. Kitabın özgün adı Trigger, yani tetikleyici. Kitabın hikayesine, kurguya o kadar uygun bir isim ki okuyunca mutlaka hak vereceksiniz. Yahu yazar kendi yazdığı kitaba istediği ismi vermiş size ne? Yayınevi, çevirmen (ya da bu işte her kimin parmağı varsa) kendilerinde kitabın ismini kafalarına göre değiştirme hakkını nereden buluyor anlamış değilim. Bu orijinal isimleri kullanmama meselesine her zaman takılırım, bence kitabı/filmi/eseri bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Neyse, sinirlenmeyeceğim :D

Psikolojik gerilimleri fazlasıyla seven biri olarak kitap benim için gayet iyiydi. Güzel bir konu, inanılmaz bir akıcılıkla anlatılmış. Kitabı okurken bir şeyleri tahmin ettiğimi düşünmüştüm ama düşündüklerimden tamamen farklı bir yere gitti olay ve bomba bir sonla da bitti. Spoiler vermeden içerikle ilgili daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim sanırım.

Bu aralar derslerde 'psikolojik danışmada güven ortamı ön koşuldur' olayı binlerce kez tekrarlanıp beynime kazındığı için psikiyatrist Ellen Roth'tan alıntı yapacağım şu kısım hoşuma gitti:
"Tamam, Doktor Hanım, şu anda burnunu tutup odadan kaçmak istiyor olsan da, şimdi profesyonelce ilerlemen gerek. Yani: Güven oluştur ve ağzından solu. Bir güvensin, sonra odayı havalandırırız." 

Kitaba puanım: A-


(İçimden bir ses bu kitabın A+'lık olmadığını düşündürdü. Açıklayamadığım bir şey, kitap iyiydi ama sanki 'oha çok iyi' değil :D)


Herkese keyifli okumalar diliyorum. 

Edit: Wulf Dorn Twitter'dan yazıyı paylaşıp teşekkür etti. Hem de Türkçe ! İnanılmaz şaşırdım ve çok mutlu oldum.



6 yorum:

  1. İkinci paragraf çok iyiydi. Yazının tamamı da elbette iyiydi ama sanırım en sinir bozucu bir konuya parmak basman, yorum yapmamda etken oldu. Umarım blogun böyle güncel kalır :) (Yepp)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim :)

      Sil
  2. Ben de yakında okuyacağım sıra bekliyor , o yüzden yorumu hızlıca okudum :) Severim gibi geldi bana. İsim konusunda tamamen katılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Wulf Dorn'un Oyunbazını ve Psikiyatristini aylar evvel aldım ve aslında başlamak istiyorum ama nedense beni iten bir şey var. Nedense gizem gerilim kitaplarında spoisiz bir yorum yazmak çok zor gelir bana, kitabın heyecanını kaçırmadan doyurucu bu yorum için teşekkürler ve Sweet November'ı Kasımda Aşk Başkadır diye çeviren bir ülke olarak isimler konusunda sana katılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Bu güzel yorum için teşekkür ederim. Çeviri eleştirisi desteği için de ayrıca teşekkür ederim, benim için gerçekten rahatsız edici bir durum olur hep bu.

    YanıtlaSil