31 Temmuz 2014 Perşembe

Pargalı İbrahim Paşa

Kitap Adı: Pargalı İbrahim Paşa
Kitap Yazarı: Cahit Ülkü
Yayınevi: İnkılap Yayınları
Sayfa Sayısı: 367
Baskı Yılı: 2001

Kanuni'nin Düşü, Hürrem'in Kabusu... Pargalı İbrahim Paşa, sıkıcılıktan tamamen arındırılmış harika bir kitap. Tarihle ilgili olduğu halde keyifle okuduğum ikinci kitaptır bu. İlki de yine Cahit Ülkü'den Rüstem Paşa'ydı. Zaten Pargalı İbrahim Paşa ve Rüstem Paşa kitapları Sarı Selim kitabı ile birlikte Masal Olmayan Masallar üçlemesinin kitaplarıymış.


Bu kitap, Korfu Adası'nın tam karşısındaki Parga kasabasında orta halli bir Rum balıkçının oğluyken, "köle" olarak getirildiği Manisa'da Kanuni Sultan Süleyman'ın yakın ilgi ve sevgisini, sonra da güvenini kazanarak veziriazamlığa kadar yükselen "Makbul" İbrahim Paşa'nın romanı.

Cahit Ülkü tarihin o sıkıcılığını bir kenara bırakmış, tarihi bilgileri okuması oldukça keyifli olacak şekilde kurgulamış. Ama kullandığı bilgileri kaynaklara dayandırmayı da ihmal etmemiş. Kitabın başlarında anlattığı "Bosforos" hikayesine gerçekten bayıldım. Ama biraz uzun olduğu için buraya yazmaya üşendim :D

Kitapta Osmanlı aşıklarını rahatsız edecek detaylar var :D Daha önce bir yerde İbrahim'in çok kısa bir sürede kölelikten devletin başına kadar yükselebilmesinde Süleyman'la olan ilişkisinin çok büyük katkısı olduğu gibi şeyler okumuştum. Sanki Cahit Ülkü de biraz dokundurmuş bu konuya. Ayrıca atalarına bunu bir türlü yediremeyenlerin kabul etmediği "içoğlan" mevzusu da kitapta yerini bulmuş. İbrahim'in genç erkeklerle ilgilendiğiyle ilgili bir kaç şey okuyoruz kitapta. Neyse Osmanlı fanları bana da saldırmadan bu paragrafı sonlandırayım :D

Genel olarak kitap çok güzel, okuması oldukça keyifli. En yakın zamanda üçlemenin son kitabı olan Sarı Selim'i de alıp okumayı planlıyorum. Bildiğim kadarıyla Sarı Selim de hakkında çok spekülasyonlar dönen bir zat :D Cahit Ülkü'nün kitaplarını okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Puanım: A+

2 yorum: