13 Eylül 2017 Çarşamba

Kafası Karışıklar Kulübü

Kitap Adı: Kafası Karışıklar Kulübü
Özgün Adı: Mind Your Head
Kitap Yazarı: Juno Dawson
Çeviren: Esma Fethiye Güçlü

Yayınevi: Genç Timaş
Sayfa Sayısı: 203
Baskı Yılı: 2017

Kafası Karışıklar Kulübü ile ilgili çekincelerim vardı. Çünkü hem kişisel gelişim kitaplarını sevmiyorum hem de biraz tehlikeli buluyorum. Ne olduğu belli olmayan eğitimsiz insanların psikolojiyle ilgili atıp tutuyor olması sinirlerimi bozuyor :D Ancak, yazarın kitabın başlarında yaptığı şu uyarı içime su serpti:

Ruhsal sağlık konularında tavsiye veren yazarlara ya da benzer kişilere karşı çok dikkatli olmalısınız. Bu insanların sağlık sorunları yaşamış olmaları hiçbir şey değiştirmez. Örneğin, daha önce benim de dişim ağrıdı diye ağzınızı açıp dişinizde kanal tedavisi uygulamama izin verir misiniz? Ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi?

Bunu biraz daha genişleterek ben de şunu eklemek istiyorum. Sadece eğitimsiz insanlar olmasına gerek yok, elinizdeki kitabı dünyanın en iyi psikiyatristi falan da yazmış olabilir. Ancak nasıl ki grip olduğunuzda "dur şu kitabı okuyayım da gribime iyi gelsin" demiyorsanız, sahip olduğunuz duygusal, sosyal ya da kişisel birtakım sorunları da kitap okuyarak tedavi EDEMEZSİNİZ. 

İnternetten, oradan buradan duyduğunuz bir şeylerle kendinize teşhis de KOYAMAZSINIZ. Bunu sizi yeterince incelemeden, dinlemeden ve neler olduğunu anlamadan bir ruh sağlığı uzmanı da yapamaz. Son zamanlarda birtakım problemler yaşadığınızı ve üstesinden gelemediğinizi düşünüyorsanız bunun tek yolu DİPLOMALI bir uzmandan yardım almaktır. Bundan kastım da yaşam koçu, manevi danışman, melek terapisti, ot terapisti, bok terapisti falan değil :D Bunu da hatırlatmış olayım :D


Kitaba dönecek olursak, çok temel düzeyde bir psikopatoloji kitabı diyebiliriz. Herkesin anlayabileceği düzeyde basitleştirerek ruh sağlığıyla ilgili çeşitli konulardan ve 'hastalıklardan' bahsediyor. Bu konulara ilginiz varsa okumanızı tavsiye ederim. Keyifli ve komik bir dili var yazarın.

Ayrıca kitap boyunca sıkça yapılan "Psikolojik sorunlarınızdan bahsetmekten çekinmeyin. Bu tıpkı kırılan kolunuzu tedavi ettirmek gibi bir şeydir, utanılacak bir şey yoktur." gibi vurgular da epey hoşuma gitti. Çünkü bugün hala bu tabuları kırabilmiş değiliz. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Fena değildi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Kitap hem kısa hem de çok kolay okunabiliyor zaten. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi. 

Orijinal isim (%10): 0/5
Bizimle değilsin :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Sarı falan, güzel renkler :D

Final puanı: 3,65

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder