20 Aralık 2019 Cuma

Kalite Ülkesi

Kitap Adı: Kalite Ülkesi
Özgün Adı: Qualityland
Kitap Yazarı: Marc-Uwe Kling
Çeviren: Murat Karlıdağ
Yayınevi: Epsilon Yayınları
Sayfa Sayısı: 365
Baskı Yılı: 2019


Kalite Ülkesi Epsilon Yayınları'nın son zamanlarda çıkardığı en iddialı kitaplardan biri. Kapağıyla olsun konusuyla olsun bu iddiayı da gerçekten hak ediyor bence.

Dünyada üst üste yüzyılın krizi denen büyük ekonomik krizler yaşanıyor. Bunun üzerine hükümet ülkeyi kurtarmak için ne yapacağını araştırıyor ve ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin yeni bir isim olduğuna karar veriliyor. Ve ülkenin yeni adı Kalite Ülkesi olarak belirleniyor, bununla birlikte bir ok şey de değişiyor, başkentin adı Kalite Kenti oluyor, ülkenin vatandaşları Kalite halkı olarak anılmaya başlanıyor. Kadınların soyadı annesinin, erkeklerin soyadı ise babasının mesleği ile belirleniyor.

Artık sipariş verme, alışveriş yapma gibi bir dert de yok. Sistem zaten bütün bilgilerinize sahip, sizin ne isteyeceğinizi algoritmalara bakarak karar veriyor ve size bir drone ile gönderiyor. Bir yerlerde ödeme yapmak da çok kolay, parmak izlerinin yeterince güvenli olmadığı ortaya çıkınca artık dudak izi kullanılmaya başlanmış. Ödeme yaparken kişisel tabletinize bir öpücük kondurmanız yeterlli, kredilerinizden çekiliyor gerekli miktar.


Bir yandan ülkeyi gözlemlerken bir yandan da Peter İşsiz'in başına gelen sorunu çözmeye çalışmasını izlyoruz. Bir gün drone ile kendisine bir paket geliyor ve içinden pembe bir vibratör çıkıyor! :D Peter asla böyle bir şey istemediğini söylüyor ancak algoritmalar asla hata yapmaz. Sistem onu kendisinden daha iyi tanıyor, ne istediğini biliyor. O yüzden bu ürünü iade etmesinin hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini öğreniyor ama ısrarla iade etmeye çalışıyor :D

Gerçekten çok eğlenceli bir kitaptı. Yazarın üslubunu çok sevdim, androidlere zaten bayıldım. Hepsi birbirinden komik ama özellikle Mickey! Kapuuuut! :D Bence siz de kesinlikle okumalısınız, okurken çok güleceğinize eminim :D

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Gerçekten çok güzel ve özgün bir kurgusu vardı. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
Gayet sürükleyici.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Bir sorun yoktu.   

Orijinal isim (%10): 5/5
Olmuş! :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapak güzel gerçekten. 

Final puanı: 4.95

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder