2 Mart 2020 Pazartesi

Yaprak Dökümü

Kitap Adı: Yaprak Dökümü
Kitap Yazarı: Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi: İnkılap Kitabevi

Sayfa Sayısı: 160
Baskı Yılı: 2008

Reşat Nuri Güntekin'den yıllaaaar önce Acımak ve Yeşil Gece'yi okumuş ve çok beğenmiştim. O zamandan beri Reşat Nuri okumak istiyordum ama bir türlü fırsat olmamıştı. En sonunda kütüphaneden birkaç kitabını aldım. Hem kısa diye hem de konuyu biliyorum diye Yaprak Dökümü'nü okuyuverdim.

Ali Rıza Bey ilkeleri olan, dürüstlükten şaşmayan ve çocuklarını da ahlakı düzgün bir şekilde yetiştirmeye çalışan bir memur baba. Beş çocuğu var ve hepsine yıllarca terbiye vermeye çalışmış. Ancak bir gün işten çıkarılınca bu beş çocuklu aile geçim sıkıntısı yaşamaya başlıyorlar. Zaten dar gelirli olarak yaşamaya çalışırlarken bu durum onları çok zorluyor. Çocuklar da genç kız olmaya başlayınca istekleri değişiyor. Biz de Ali Rıza Bey'in parasızlık ve çocukların değişen ahlakıyla birlikte bir bir aileden kopup gitmesi ile mücadele etmesini okurken ince ince de toplum eleştirilerini görüyoruz yazarın. 


Reşat Nuri'nin çok keyifli bir dili var gerçekten. Kitabı her anlamıyla çok beğendim gerçekten. Eski Türkçeyle yazıldığı için anlamını bilmediğiniz kelimeler denk gelebilir, bazı kelimelerin anlamları dipnot olarak eklenmiş ama çok dağınık yapmışlar bu işi. Bazı kelimelerin anlamları bir garip açıklanmış, bazılarına hiç yer verilmemiş. Dolayısıyla kitabın düzenlemesini hiç beğenmediğimi söyleyebilirim. Ama bendeki on küsür yıllık baskı, umarım yeni baskılarda düzeltilmiştir. 

Kesinlikle size de tavsiye ediyorum bu kitabı. Diziyi izlemediyseniz bile konusu mutlaka kulağınıza çalınmıştır. Reşat Nuri'ye başlamak için çok iyi bir seçenek olabilir. 

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%40): 5/5
Reşat Nuri puanlamak da nasıl bir densizlik bilmiyorum ama çok sevdiğimi söylemeliyim :D

Sürükleyici ve akıcı olma (%50): 5/5
Eski Türkçeye rağmen çok akıcı bir şekilde okunabiliyor. 

Baskı kalitesi (%5): 2/5
Edisyonu kötü durumdaydı gerçekten. 

Güzel kapak (%5): 5/5
Ben yazarın fotoğraflarının olduğu kapaklardansa bu kapakları çok daha fazla beğeniyorum. 

Final puanı: 4.85

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder